Glömda och gömda i vården
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Exemplet är påhittat, men precis så ser verkligheten ut för många gamla och sjuka. Vården i Sverige har oerhörda brister. Akutsjukvården fungerar hjälpligt, men den uppföljande långsiktiga vården är nedprioriterad och köerna är långa. Det är därför välkommet att socialminister Göran Hägglund (kd) nu väljer att ta bort stopplagen, den som förbjuder vinst i vården och utförsäljning av sjukhus.
Effektivisering
Många förfasar sig över vinst i den offentligfinansierade verksamheten. Pengarna borde gå tillbaka till verksamheten heter det ofta. Men i verkligheten fungerar det inte så. När ett företag kan ta ut vinst är det ett kvitto på att verksamheten effektiviserats och man får bättre vård till ett lägre pris - för de allra flesta.
De som glöms i vården, de försummas också på landstings- eller kommunägda vårdinrättningar. De som inte kan tala för sig göms och glöms tills en anhörig slår larm. Finns ingen anhörig så kommer med stor säkerhet inget larm.
Detta får grymma konsekvenser. Det är i princip aldrig en 25-åring som ligger i korridoren. Det är inte en 50-åring som dör i sin egen avföring. Det är alltid den svagaste utan röst som missas i vården.
Larmrapporter
Detta har inget med vinst att göra.
Poängen med vinst är att det uppstår fler sjukhus, fler vårdinrättningar och valmöjligheter för både patienten och personalen. Att landstingen inte har uppfyllt sin uppgift är bortom tvivel. Då måste nya radikala grepp skapas.
Privata vårdcentraler finns det gott om och fungerar bra, där finns en valfrihet för patienten, läkaren och sköterskan. De flesta friskolor fungerar också bättre än den kommunala skolan - trots att det även där finns vinstdrivande företag.
Det som är mer tveksamt är de privata äldreboenden som finns i landet - därifrån kommer ofta larmrapporter om vanvård. Men denna vanvård sker även i kommunägda boenden.
Det måste till ett system för att skydda den sjuke. Patienten måste få hjälp att få den vård han eller hon behöver. Den som utför vården är mindre intressant, så länge utförandet sker med samma prisnivåer för den enskilde.
Byråkrati
Däremot kan fler privata, offentligfinansierade alternativ göra att köerna blir kortare, vården mer patienttillvänd och framförallt att mer vård för pengarna kan utföras. En sjuk människa har inte samma förutsättningar som en frisk att ta sig igenom snåret av byråkrati. Därför är statens uppgift inte att äga och driva sjukhus utan att se till att vård finns för den som behöver.
Ägandet av denna vård kan vara privat, i landstingsregi eller drivas av ett kollektiv. Det vikigaste är att vården är professionell och human. Ingen ska behöva vårdas i en oskyddad korridor, ingen ska lämnas utanför och ingen ska behöva lämna livet i sin egen avföring.