Glöm inte Gotland

Politik2014-03-04 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Kallakrigsvurmare besatta av rysskräck. Så uppfattades tidigare svenska försvarsdebattörer som varnade för president Putins och Rysslands maktanspråk. Efter att ryska trupper invaderade Krimhalvön i helgen, är situationen annorlunda.

De så kallade kallakrigsvurmarna har fått rätt. Nu kan få förneka att Rysslands agerande är ett hot mot stabiliteten i vårt närområde, Östersjöregionen. Situationen i Ukraina ger anledning att fundera på vår egen försvarsförmåga, särskilt då riksdagens försvarsberedning just nu förbeder ett förslag om försvarets framtid som ska presenteras innan mars månad är slut.

I måndagens P1 Morgon diskuterades händelseutvecklingens betydelse för Sverige. Gotlands roll för det svenska försvaret var ett av de hetaste ämnena. Deltog i diskussionen gjorde bland annat Karlis Neretnieks, tidigare rektor på Försvarshögskolan. Gotlands försvar måste stärkas, menar Neretnieks. Det behövs mer än kosmetiska insatser, det räcker inte bara med att ställa dit lite luftvärn och låta våra fartyg patrullera oftare. Det krävs marksstridsförband, anser han.

Det vore gott om Neretnieks förslag blev till verklighet. Trots Gotlands strategiska roll är Försvarets frånvaro på ön närmast spöklik. Numera finns inte mycket mer än ett hemvärn bestående av cirka 450 personer och ett antal stridsvagnar. Det är djupt oroväckande, inte bara för ön utan även för fastlandet.

Men finns det verkligen en risk för att Sverige, eller närmare bestämt Gotland, kommer att invaderas av främmande makt? Risken för att Sverige utsätts för ett angrepp är kanske inte särskilt stor. Däremot har Gotland ett gyllene strategiskt läge som gör att det kan bli mycket svårt för oss att hålla oss utanför ifall en eventuell konflikt skulle uppstå mellan Ryssland och Nato i Östersjöområdet. Det pekar Neretnieks också på i artikeln "Sverige och säkerheten i Östersjöregionen", publicerad på den amerikanska säkerhetspolitiska sajten Stratfor. Han menar att ön kan mycket väl vara den första måltavlan ifall stridigheter skulle uppstå.

Med tanke på den ökade insikten kring Putins maktanspråk bör det inte vara främmande för Sveriges försvarspolitiker att fundera på att öka den militära närvaron på Gotland. Därom är dock inte alla ense, däribland Peter Rådberg, Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson. I en kommentar till TT på måndagen sade Rådberg "att föreslå en förstärkning av försvaret på Gotland med anledning av det som händer på Krim känns helt fel".

För en, eller kanske två veckor sedan hade Rådbergs naivitet inte varit förvånande. Men efter de senaste dagarnas händelser känns det helt fel att det fortfarande finns svenska försvarspolitiker som inte tar Putin på större allvar.