Globaliseringen är här - och det för att stanna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är den ständiga frågan idag. Oavsett vilken inställning vi har så är globaliseringen här för att stanna. Speciellt framträdande blir det i Sverige då vi har en hög andel utländskt ägande av våra företag och därmed tillhör ett av världens mest internationaliserade länder.
Den internationella kopplingen ökar i en galopperande takt genom att världens marknader öppnas för alla, hemma i vardagsrummet, via Internet. De sänkta importtullarna och kvoterna bidrar dessutom till en ökande handel över våra gränser.
Olika utveckling
Under de två senaste decennierna har utbudet av arbetskraft fyrdubblats i världen. Ökningen förväntas vara stor även kommande decennier. Trots den enorma utvecklingen har inte arbetstagarna fått det sämre, tvärtom. Välståndet har ökat för arbetstagarna i de rika länderna tack vare billigare importprodukter.
Nu ser inte utvecklingen lika ut i alla länder. Den demografiska utvecklingen varierar och Sverige är ett av de länder som har en negativ demografisk utveckling. Kravet på Sverige blir därför extra stort. Alla som kan och vill arbeta bör göra det och de som närmar sig pensionsåldern och vill ge några extra år åt samhället ska stimuleras att göra det. Samhällets satsningar på högre utbildning och forskning blir något av en ödesfråga om vi ska hänga med i den globala utvecklingen.
Den politiska framförhållningen måste bli mer påtaglig. Den utveckling vi ser i länder som Kina och Indien där utbildningsnivån är hög, teknologiska nivån hög och även viljan och motivationen att lyckas hög ställer också höga krav på vårt land.
Vad är vi bra på, vad ska vi satsa på för att upprätthålla vår handelsbalans och vad gör oss unika? Frågorna är många och svaren låter vänta på sig.
I dag kan vi handla en borrmaskin till en tiondel av den kostnad som den hade för tiotalet år sedan. Dessutom är den inget skräp, kvaliteten är densamma. Den utvecklingen bejakar alla och ser att pengarna räcker till allt mer. Kritiken kommer istället när företag flyttar från Sverige till Indien eller Kina. Att det är självklart för ett svenskt företag att förlägga produktionen till länder där marknaden finns, där lönebilden är lägre och där råvaran finns är många oförstående till. Detta trots att logiken baseras på en matematik som hör lågstadiet till.
Nya krav
Vi måste agera för att i alla lägen tillvarata det som utvecklar vårt land och EU bäst. I Sverige ser vi exempel på en protektionism som framstår som vissa branschers dödsryckningar. Uppenbarligen har man inte förstått den verklighet vi lever i och har framför oss. I stället har retoriken fått fullt utslag i debatten.
Om vi ska klara framtidens krav krävs företagsledare, fackliga företrädare och politiker som förstår och agerar utifrån de krav som ställs. Diskussionen och hanteringen av Vaxholmsfallet och diskussionen kring slopandet av EU: s etanoltullar är exempel på frågor där man kan ifrågasätta om parterna till fullo insett att vi lever i en globaliserad värld.
Alla börjar dock inse att vi verkar på en global marknad som kräver något nytt av oss alla i såväl tanke som handling. För att nå målet, som givetvis bygger på en fortsatt välfärd för oss alla i vårt land, måste handlingskraft visas från alla inblandade parter. I det här arbetet har alla ett ansvar!