LEDARE
Regionens mätning av hur nöjda företagen är med den service som erbjuds visar på förbättringar på alla plan. Till skillnad från attitydmätningar som Svenskt Näringslivs rankning grundas undersökningen på faktiska myndighetskontakter som de tillfrågade företagen haft.
Totalt 484 ärenden under förra året har bedömts gällande brandtillsyn, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd samt serveringstillstånd. Företagarna har fått svara på frågor om hur de upplever regionens information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet.
Totalt fick Region Gotland ett Nöjd-Kund-Index (NKI) på 64, en ökning från 59 den senaste mätningen och det ger godkänt på alla områden utom markupplåtelse och bygglov. Men även dessa områden har förbättrats.
Gotland har alltså passerat godkänt totalt om även med minsta möjliga marginal. Men trenden är klart positiv vilket är bra att ha i minnet när snart Svenskt Näringslivs rankning presenteras. Här kommer det av vad som är känt om underlaget till rankningen inte gått åt samma håll.
Attityder tar längre tid att ändra på. Även om de konkreta mötena mellan företag och myndigheter är positiva så finns det en utbredd skepsis mot den allmänna inställningen. Här gäller det att skapa en gemensam och långsiktig politisk inställning, vid sidan om en smidig och effektiv myndighetsutövning.
Företag kan inte bygga sin verksamhet på fyraårscykler, de grundläggande förutsättningarna för företagande måste ligga fast.
Det politiska ledarskapet denna mandatperiod har haft en del övrigt att önska. Bilden av en ledning som inte pratar ihop sig mellan nämnder och där helhetsgreppet helt verkar saknas har varit tongivande och påverkar självklart både företags och privatpersoners förtroende för den politiska majoriteten.
Effektiva och väl fungerande beslutsprocesser på tjänstemannanivå ledd av en tydlig och hållbar politisk ledning är vägen till ett gott företagsklimat.
Om ena halvan av denna väg nu är på rätt håll är det något att glädjas åt.