Ge nästa generation en chans

Politik2006-07-31 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De ständigt ökande utsläppen från bland annat biltrafiken gör att koldioxidhalten i atmosfären höjs med åtföljande klimatförändringar. Jordens temperatur stiger, ekosystemet förändras och med det följer fler naturkatastrofer. Nästan ingen kan ha undgått att ha hört talas om detta samband, men trots det ökar hela tiden transportbehovet av varor.
Idag är den allmänt vedertagna filosofin att allt skall vara stort för att vara lönsamt. Eftersom vi ständigt matas med detta budskap är det tyvärr allt färre som ifrågasätter om stordriftshysterin och centraliseringen alltid är det mest lönsamma. Dagens stora enheter inom tillverknings- och förädlingsindustrin är koncentrerade till några få platser i Sverige, Europa eller övriga världen. Resultatet blir att råvaror och färdiga produkter måste transporteras långa sträckor. Det är dags att fokusera på centraliseringen och dess problem.
Visst, jag är medveten om att ovanstående av många viftas bort som "nostalgiska drömmar om småskalighet". Tyvärr har inte miljön någon prislapp i kronor och ören, men den har däremot en etisk och moralisk prislapp. Skall våra kommande generationer ha en chans till ett drägligt liv på vår jord gäller det att tänka om och ge småskaligheten en chans, men det brådskar.
Första steget kan vara att konsumenterna börjar ifrågasätta var alla livsmedel produceras. Detta kan vara ett sätt att ge nästa generation en ordentlig chans till ett drägligt liv. Livsmedelsindustrin är idag nämligen mycket centraliserad och åstadkommer stora utsläpp eftersom vår mat inte bara transporteras långa sträckor i Sverige utan ibland också över halva jordklotet!