Gasen som förpestar det politiska klimatet

Foto: Henrik Radhe

Politik2009-04-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag passerade Nord Streams kampanjbuss på väg till pressmötet. Den stod uppställd vid Östercentrum, den sista anhalten i en Sverigeturné. I bussen stod tre informatörer och pratade med varandra. De måste vara oerhört välinformerade vid det här laget. Allmänheten? Den befann sig någon annanstans
Brister gotlänningarnas engagemang? Eller har de tröttnat på en lång process som genomförs långt över deras huvuden? Två gasledningar, var och en på 120 mil, ska bland annat sträcka sig förbi Gotland. Trots projektets säkerhetspolitiska aspekter har processen har reducerats till en strikt miljöprövning. Ändå satsar Nord Stream stort på PR och lobbying. Företaget strör pengar omkring sig. Prominenta personer knyts till projektet för att trampa upp en väg för gasledningen genom maktens korridorer.
Det är uppenbart att företaget oroar sig för att även andra aspekter än de miljömässiga kan komma att beaktas när regeringen går till beslut. Jag hoppas Nord Streams farhågor besannas.

I Borgen väntar pressträff med Naturvårdsverket och diverse departement. Och Lars O Grönstedt. Före detta chef för Handelsbanken. Numera Nord Streams prominenta man i Sverige.
Efter att Naturvårdsverket berättat om prövningen av projektet enligt Esbo-konventionen tar Lars O Grönstedt över. Han betonar gång på gång att Nord Stream visserligen ägs till 51 procent av den ryska energijätten Gazprom, men Gazprom är minsann "ett noterat bolag". Som om detta faktum skulle tvätta företaget rent från politik och maktspel. Som om inte ryska staten kontrollerar Gazprom och använder företaget som ett utrikespolitiskt verktyg. I dag är Dmitrij Medvedev Rysslands president. Tidigare var han vice premiärminister och styrelseordförande i Gazprom. Samtidigt.
Gång efter gång har Ryssland demonstrerat sin beredskap att använda energiexporten som påtryckningsmedel. Och länder med underdåniga regeringar får billig energi. Länder som inte visar samma hörsamhet får betala mer.
Lars O Grönstedt har tidigare talat om hur handel skapar fred som argument för Nord Stream. Det höll han inne med i går, åtminstone under pressmötet. Klokt av honom. Att göra Europa strategiskt beroende av ryska gasleveranser leder inte till avspänning. Åtminstone inte en avspänning utan pris. Berlin är påfallande tillmötesgående mot Moskva nuförtiden.

Grönstedt framhöll också naturgas som det miljövänligaste fossila bränslet. Jämför man med kol reduceras utsläppen av koldioxid med 50 procent om man ersätter med naturgas. Den gas som ska passera genom Nord Streams ledning skulle i så fall kunna medföra minskade koldioxidutsläpp som motsvarar dubbelt så mycket som Sverige släpper ut varje år.
Jaha. Ersätter man istället kärnkraft med naturgas så ökar utsläppen med två Sverige om året.
Oavsett vad man jämför med är naturgas fortfarande ett fossilt bränsle.

När pressmötet börjar närma sig slutet dyker plötsligt den ryske journalisten Grigory Pasko upp i lokalen. GA har tidigare skrivit om hur Pasko visade sin kritiska dokumentärfilm om Nordstream, "Buried att sea" (Begraven till havs), i riksdagshuset 27 mars i samband med att Nord Streams Sverigeturné startade. Nu visas filmen i Visby i samband med att Nord Streams turné avslutas. (Folkets Bio i kväll klockan 18, enligt uppgift.)
Efter att den församlade pressens frågor sinat återvänder jag till tidningen. Och passerar åter förbi Nordstreams kampanjbuss. Den ser fortfarande lika dyr och övergiven ut.