GA:s ledare:       Eh... vem är det?

Är Tomas Eneroth svaret? Vad i jösse namn är då frågan?Foto: Gunnar Lundmark/SCANPIX

Är Tomas Eneroth svaret? Vad i jösse namn är då frågan?Foto: Gunnar Lundmark/SCANPIX

Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Politik2011-03-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vem är Socialdemokraternas partiledare? Det är en bra fråga. Ja, det kan till och med vara en relevant fråga EFTER att partiledaren utsetts.

SVT:s Agenda gav sig ut på stan för att tala med "mannen på gatan" (som också kan vara en kvinna eller ett barn). Vad anser väljarna om de hetaste kandidaterna i socialdemokratins mödosamma kröningsprocess? De har ingen aning. De flesta känner inte igen tronpretendenterna, vet inte vad de heter, vet inte vilket parti de representerar.

I går träffade valberedningen partiets distriktsordförande. Jag vet inte vad de pratade om - tydligen nämndens inga namn - men om ett par veckor ska processen vara kvar. Men den som väntar sig att valberedningen ska fiska upp en gädda ur ett akvarium lär bli besviken.

Socialdemokraterna försöker framställa det som en styrka att det finns uppåt ett dussin tänkbara kandidater. Men det är ju bristen på starka kandidater med egna agendor och idéer som gör startfältet av jämbördiga så stort.

Jag har tidigare liknat Socialdemokraterna vid en tusenbrödrasjö. Där är alla abborrarna lika små, eftersom den hårda konkurrensen om födan gör att ingen växer sig så stor att han börjar äta fisk. Alla får leva på samma svältkur av bottendjur.

Socialdemokraterna har INTE en historia av svaga ledare. Olof Palme var ingen blyg viol. Det var inte Göran Persson heller. Men någonstans någon gång utvecklades en kultur där man inte fick förhäva sig.

Hade det här varit 20 eller 30 år sedan tror jag att Pär Nuder hade varit självskriven som ny partiledare. Han har den största kapaciteten. Men som läget nu är tycker han inte ens att det är lönt att ställa upp. Kanske nästa gång, när ännu en partiledare har misslyckats och Socialdemokraternas krisinsikt har vuxit till sig.

Fredrik Reinfeldt var inte jättekänd när han blev partiledare för Moderaterna. Men har ändå lyckats förändra sitt partis profil och politik. Han har vunnit två val, är inne på sin andra period som statsminister och åtnjuter ett högt förtroende från allmänheten.

Kan inte en ny partiledare för Socialdemokraterna lyckas med samma sak, även om han nu råkar vara ganska anonym?

Det ska naturligtvis inte uteslutas. Men jag har svårt att se hur en relativt oprövad färskning ska få samma öppna mandat av Socialdemokraterna som Fredrik Reinfeldt fick av Moderaterna. Moderaterna var i oppositionsställning 65 år av 74 mellan 1932 och 2006.

Mats Linder