Efter interpellationsdebatten om Gotlandstrafiken i riksdagen var vi nog många som undrade hur mycket substans det fanns i regeringspartiernas försäkran att de inser vikten av att upphandlingen av färjetrafiken inte leder till försämrade kommunikationer för Gotland.
Det var minst sagt lama inlägg från det hållet.
Annat ljud i skällan var det i lördags när it- och energiminister Anna-Karin Hatt talade på Gotlandsdistriktets stämma i Eskelhem.
Här fanns ingen som helst tveksamhet i formuleringarna, tvärtom var det ett klart och tydligt besked till de gotländska partikamraterna om Centerpartiets inställning.
Företrädare i alla partier får förmodligen noggranna instruktioner om hur de ska tycka i olika frågor när de besöker olika orter i landet.
Sitter man i opposition kan man säga i stort sett vad som helst om hur man själv skulle ha agerat om man hade majoritet. Mest av allt kan det parti lova som aldrig någonsin kommer att komma i närheten av något inflytande i finansdepartementet.
Och det omvända, sitter man på makten brukar det bli väldigt svepande ord.
Men en minister har en ställning som skulle göra det omöjligt att säga saker som inte är noga förankrade.
Anna-Karin Hatts besked var tydliga:
– Gotland måste kunna lita på färjetrafiken är långsiktigt stabil och hållbar och att den bidrar till utveckling och tillväxt.
– Ingen annan del av Sverige är mer beroende av en enskild trafiklinje än Gotland, färjetrafiken är livsviktig för transporter, leveranssäkerheten och för att Gotland ska kunna vara en del i den allt större arbetsmarknaden.
– Ni har rätt att förvänta er, och rätt att få ha, bra kommunikationer även framöver.
Om det inte fanns tyngd bakom orden skulle det ha låtit annorlunda och de lokala partiföreträdarna skulle ha fått mer eller mindre tydliga rekommendationer att ”tagga ner”.
Nu var budskapet tvärtom. Vad det leder till i slutändan återstår att se, avgörandet ligger som alla vet hos partiet som i helgen var samlat i Karlstad.
Gotlandscentern antog ett uttalande som är riktat till Trafikverket där man tagit fasta på de motsägelser som finns mellan det som regering och riksdag antagit som principer för Gotlandstrafiken och det underlag som Trafikverket presenterade i januari.
Hur kommer Trafikverket att följa infrastrukturministerns uppmaning att ingå ett avtal som skapar tillväxt, livskvalitet och välfärd samt riksdagens beslut att Gotlandstrafiken ”även fortsättningsvis ger god tillgänglighet som tillfredställer behoven hos medborgare och näringsliv i regionen?”
Mycket har sagts om att Trafikverket bara utför det som politiken bestämt. I själva verket finns få beröringspunkter mellan det politiken säger och det Trafikverket gör och det är sannerligen på sin plats att detta får sin förklaring.