Fyra steg bakåt på raka spåret

Foto: JOHAN NILSSON

Politik2009-05-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Eva Nypelius slet nog sitt hår i går. Och det berodde inte bara på att det var dags att börja mangla kommunens budget för 2010, vilket är en svår uppgift. Då måste det ha varit extra frustrerande när Svenskt Näringslivs årliga ranking av kommunernas företagsklimat publicerades. Nypelius försöker lägga ett rakt spår. Men Gotland rullar fyra platser bakåt, från plats 231 till plats 235 av 290 kommuner.

Gotland vill klättra i rankingen. Det vill sig inte. Dessutom har den ranking som kommunen betalar SCB för att göra bekräftat bilden.
Vad beror det på, att Gotlands företagsklimat bedöms som så kyligt? Det finns ju de som förmår klättra i rankingen. I år klättrar Höör 110 platser. Och förra årets raket Gnesta gick då från plats 238 till plats 124! I år klättrar Gnesta vidare till plats 81.

Totalrankingen i Svenskt Näringslivs undersökning är ett resultat av många små delrankingar som grundar sig på hårda fakta eller enkäter.
I flera kategorier som grundar sig på statistik och fakta klarar sig Gotland bra eller hyggligt. Hit hör Entreprenader (plats 33), Nyföretagande (38), Företagande (41) och Andel i arbete (126).
I andra kategorier går det sämre. Som Kommunalskatt (235) och Marknadsförsörjning (266).

Men det är framförallt i de delrankingar som grundar sig på enkätsvar som Gotland ligger dåligt till. Det går inte riktigt bra i någon delranking. Och i de flesta hamnar Gotland på plats 200-plus. Det gäller till exempel:
l Kommunalpolitikernas attityder till företagande
l Kommunala tjänstemännens attityder till företagande
l Medias attityder till företagande
l Skolans attityder till företagande
l Kommunens service till företagen
l Kommunens tillämpning av lagar och regler
l Konkurrens från kommunens verksamheter mot de privata företagen
l Tele- och IT-nät

För personer i ledande ställning är det givetvis frestande att vifta undan dessa enkätsvar och komma med undanflykter. Gotlänningar är gnälliga. Gotländska medier är gnälliga. Kommunen missfärgas av sammanblandning med länsstyrelsen. Och så vidare.
Det är frestande, för i så fall behöver kommunen bara agera glädjespridare för att förbättra läget i rankingen. Kommunen behöver bara få företagarna att TRO att företagsklimatet är bra, och vips har det blivit så.

Jag tror inte det är så enkelt. De som har besvarat enkätfrågorna har egna konkreta erfarenheter. De har ringt tjänstemän fler gånger utan att någon ringer tillbaka. De eller någon de känner har betalt ohemult mycket för ett bygglov. De läser inte om företagsklimatet, de lever i det.