Fyra krisande partier räds en regeringskris

Behöver tid. För att sätta sig i säkerhet.Foto: SCANPIX

Behöver tid. För att sätta sig i säkerhet.Foto: SCANPIX

Foto: No Byline

Politik2011-08-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I ett anfall av pessimism skrev jag för ett par veckor sedan om hur nyval känns som en alltmer logisk konsekvens av det parlamentariska läget och oppositionens agerande.

Ja, jag gick så långt som att hävda att en ansvarsfull regering måste utsätta sig för den risken och inte vara alltför undfallande mot Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Efter gårdagens opinionsmätning från Synovate känns nyvalet plötsligt mera avlägset. Av flera skäl. Ett av dem är: Varför skulle Socialdemokraterna vilja ha nyval, när Moderaterna noterar 36,9 procent (+4,5).

Men en viktigare anledning är att fyra riksdagspartier, två från regeringen och två från oppositionen, hamnar under fyraprocentsspärren i undersökningen.

l Vänsterpartiet 3,7 procent (-0,1)

Partiet befinner sig mitt i ett ledarskifte. När Lars Ohly avgick så angav han dåliga opinionssiffror som en av de viktigaste anledningarna till att han kliver av. Partiet vill antagligen ha tid att läka, snarare än att ge sig in i en ny valstrid.

l Sverigedemokraterna 2,9 procent (-1,9)

Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring har en förklaring till Sverigedemokraternas nedgång. Till Dagens Nyheter säger han:

- Det är en direkt effekt av dödsskjutningarna på Utöya. Jag kan inte tolka nedgången på något annat sätt.

Utöya kanske har betydelse i sammanhanget. Men det finns alternativa eller kompletterande förklaringar. Jag tror att väljarna bestraffar Sverigedemokraterna när de gör gemensam sak med Socialdemokraterna och hotar förorsaka en regeringskris.

Det blir inte nyval utan att Sverigedemokraterna bidrar till att skapa en sådan situation. Och just nu tror jag verkligen inte att Jimmie Åkesson är angelägen om att släpa svenskarna till valurnan och be om förnyat förtroende.

l Kristdemokraterna 3,3 procent (-1,2)

Inte ett bra resultat. Men ändå bättre än Novus mätning från i förrgår (2,9 procent).

Inget av allianspartierna önskar regeringskris och nyval. Men minst av allt Kristdemokraterna. Sedan valet har samtliga rödgröna partier och Centerpartiet genomfört eller inlett ett ledarskifte. Snart kan det vara Kristdemokraternas tur. Göran Hägglund är redan ifrågasatt, och frågetecknet växer med varje opinionsmätning.

l Centerpartiet 3,8 procent (+0,1)

Av de fyra partierna är Centerpartiet närmast att klara fyraprocentsspärren. Men resultatet mottas knappast med jubel. Centern behöver få tid att genomföra sitt partiledarskifte.

När fyra partier ligger så risigt till kommer det säkert att skapa en hel del politisk aktivitet, men paradoxalt nog kan det samtidigt leda till större lugn i riksdagen och i regeringsfrågan.