Fyra års kamp för bättre sjukvård och ekonomi

Politik2006-12-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vårt arbete i hälso- och sjukvårdsnämnden under mandatperioden 2003 - 2006 har inneburit att försöka begränsa kostnaderna för att hålla budgetramarna och tillgodose gotlänningars och turisters krav på en vård på minst nationell nivå.
Primärvården har brottats med svårigheter med att rekrytera allmänläkare till verksamheten. Det har varit ett målmedvetet arbete, som givit framgångar på så sätt att vi aldrig på Gotland haft så god bemanning som i dag!
Försök har gjorts med upphandlingar av vårdcentraler. Den upphandling som inleddes med Visby under den förra mandatperioden avbröts då det, enligt majoriteten, inte tillförde verksamheten vare sig fler nya läkare eller mervärde.
Ytterligare ett försök gjordes med Hemse vårdcentral, men där anbud saknades till stor del på grund av den redan höga effektiviteten i verksamheten.
Förändringar har ändå skett med att Fårösunds vårdcentral ingått i Slites, vårdcentralerna Visby Söderväg och Bredgatan har slagits samman med placering på Korpen (Wisby Söder).
Visby Gråbo vårdcentral finns fortfarande i ett provisorium och där det i dagsläget förmodligen handlar om en nybyggnation. Distriktssköterskemottagningarna i Burgsvik och på Fårö har lagts ner.

Hög tillgänglighet
En översyn har gjorts av det nya listningssystemet, där brister kunnat konstateras. Bland annat handlar det om svårigheter med fulla listor och ökande behov, ofta på grund av att personer flyttar till ett annat upptagningsområde.
Detta aktualiserar såväl ersättningsnivåerna inom systemet, som frågan kring vårdcentralernas placering och bemanning.
Trots svårigheter och problem visar det sig vid nationella mätningar att primärvården på Gotland har en av landets högsta tillgänglighet!
Inom verksamheten har genomförandet av det nya datajournalsystemet Take care medfört svårigheter, men där slutresultatet inneburit tydliga förbättringar. De rationaliseringar som möjliggjordes och även var en förutsättning med Take care har verkställts.
Vårdgarantin verkställdes 1 november 2005 och dessförinnan med en lång och omfattande förberedelsetid.
En förutsättning för att klara av det arbete, som tidigare inte lyckats, det vill säga begränsningar av väntetider till maximum 3 månader för behandling, var införandet av den nya enheten, planeringsenhet vård.

Vårdgarantin en framgång
Den nya enheten fick ansvaret för genomgång av samtliga väntelistor och planering av behandling med exempelvis operation. Samarbetet över klinikgränser förstärktes och förtroenden byggdes.
Extra resurser tillfördes för att klara av den så kallade ryggsäcken och att samtidigt kunna hantera de nya patienterna som tillförsäkrades en vårdgaranti.
Det gemensamma arbetet har idag inneburit ett exempel för övriga Sverige och är ett mått på alla goda medarbetare som finns i vår verksamhet. Ett annat mått är att den lokala diskussionen i valrörelsen för första gången inte alls handlade om köer i vården.
Ett fortsatt gott resultat kräver medarbetare som är motiverade och som upplever att de har möjlighet att påverka och ytterligare utveckla vården.
Det ger också utrymme för olika åsikter och där enigheten inte alltid kan vara total. Trots de höga målen har sjuktalen minskat och en bidragande orsak är säkerligen den friskvård som intensifierats bland medarbetarna.
Vårt verksamhetsområde är beroende av andra områden såväl lokalt, regionalt som nationellt. Att söka samarbete och skapa hållbara vårdkedjor pågår ständigt.
Samarbetet med social- och omsorgsnämnden och Stockholms läns landsting har utvecklats och fördjupats. En grundläggande förutsättning för detta är att vi har förtroende för varandra!
Under mandatperioden har det mesta kretsat kring de ekonomiska förutsättningarna för att klara av vårt uppdrag; en ständig kamp kring otillräckliga ramar och ökande kostnader och behov. Den så kallade ö-utredningen 2004 visade på den obalans i tilldelningen av resurser som vi hävdat genom åren. En obalans på 15-20 miljoner i 2003 års priser.
Detta har internt inneburit frustration och lett till ett flertal politiska beslut om förhöjda och införda taxor, men också direkta stopp i verksamheten (hyrpersonal, utbildning, resor).

Billigare läkemedel
Vid sidan av dessa beslut har även regionvården granskats och där kostnadsutvecklingen begränsats betydligt.
Läkemedelskommittén har med samma målmedvetenhet begränsat kostnadsutvecklingen, som i sin tur gjort det möjligt att föra över medel till den övriga verksamheten.
En tid av svårigheter med ekonomin, men också av stora framgångar inom vården har präglat mandatperioden 2003-06 för hälso- och sjukvårdsnämnden.
Jag vill till sist önska den nya nämnden lycka till i det fortsatta arbetet och rekommenderar fortsatt arbete i samförstånd och med långsiktiga mål.