Frukost med förtur
Gräddfil. Läbbigt på frukostbord. Foto: Bertil Ericson/scanpix
Foto: BERTIL ERICSON
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- Hej och välkomna till detta frukostmöte för Växtverk Gotland, näringslivsorganisationen som är så viktig att kommunen står för nästan alla kostnaderna. Speciellt välkomna ska ni vara, som är verksamma i branscher som identifierats som viktiga gotländska tillväxtbranscher i de kommunala strategidokumenten. Då det är mycket angeläget att just ni känner er hemma så bjuder vi givetvis på frukosten.
- Ni andra är givetvis också hemskt välkomna, men glöm inte betala innan ni går.
- I dag hade jag tänkt att vi skulle diskutera det gotländska näringslivets rekryteringsproblem. Då jag har en unik inblick i både offentlig och privat verksamhet så tycker jag att det är bäst att jag själv först gör en inledning, innan jag lämnar ordet vidare.
- På Gotland är det stor uppslutning kring målen att utveckla det gotländska näringslivet och att regionen ska växa 65 000 invånare. Men jag tycker inte att vi tillfullo har insett vilka åtgärder som krävs för att nå dessa mål. Vi måste tillsammans göra vårt yttersta för att välkomna dem som vill dela ön med oss som redan bor här.
- Då tycker jag att det är viktigt att vi inrättar system som säkrar att varje ny gotlänning välkomnas på det sätt som han eller hon förtjänar. Hur? På varje bord har jag lagt ut ett förslag till ett frågeformulär som varje ny gotlänning borde fylla i, för att denne ska kunna kategoriseras i rätt grupp.
- Kommunens roll blir sedan central för att lösa de problem som förorsakas av läget på bostadsmarknaden. I anslutning till den nya evenemangsarenan skulle jag vilja att kommunen bygger bostäder som är reserverade för dem som är allra, allra mest välkomna till Gotland. Med tanke på läget är det inte mer än rimligt att de också tilldelas årskort på arenan.
- Den berömda gotländska avundsjukan kan säkert slå klorna i en del, men vi undviker lätt alla konflikter genom att inrätta detta nya kommunala bostadsområde som ett omgärdat så kallat "gated community" med inpasseringskontroll. Det har man på många andra platser. För att ge området en gotländsk känsla ska man givetvis inte använda stängsel, utan en stilig mur av kalksten.
- Det är ju inte meningen att de som bor i kommunens bostäder för nyrekryterade nyckelpersoner ska bli kvar för evigt. Nej, nya gotlänningar blir ju någon gång gamla gotlänningar och då måste de bereda plats för nya nyrekryteringar. För att mildra det slaget är det viktigt att just dessa personer kan räkna med exempelvis förmånlig behandling i bygglovsärenden.
- Attraktiva nyckelpersoner har ofta barn. Därför är det viktigt att de kan få förtur i barnomsorgen. Nu är det ju ingen kö att tala om, men då borde det ju inte vara en så stor affär att ge förtur.
- Det finns dock gränser hur mycket kommunen kan göra för viktig inflyttande arbetskraft. Det är grundläggande att vi alla drar åt samma håll och gör vad vi kan. En sådan gest skulle kunna vara att exempelvis restaurangbranschen garanterar bord för vissa kategorier av nya gotlänningar. Det kan i och för sig innebära att ni tvingas avvisa gäster som redan bokat, men om ni bara förklarar att det är för vårt gemensamma bästa så borde det finns stor förståelse för det.
- Oj, vad tiden går. Det är ju inte meningen att bara jag ska prata.