Frostnätter hotar gårdsförsäljningen
Synd på så rara druvor.Foto: Patrick Gardin/scanpix
Foto: PATRICK GARDIN
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Därmed borde det vara klart för gårdsförsäljning, kan man tycka.
Men Dagens Nyheter avslöjade i går delar av utredningsförslaget. Utredningen går oväntat långt i sina förslag. Gårdsbutikerna ska få sälja öl, vin och sprit. Och inte bara sina egna produkter.
Destilleriet i Roma skulle i så fall inte bara kunna sälja sin egen whisky till besökare, utan även drycker från skotska eller irländska konkurrenter som inte ingår i Systembolagets sortiment. Vilket antagligen är tänkt att blidka EU-kommissionen.
Naturligtvis innehåller förslaget även hårda restriktioner. Högst en liter sprit, tre liter vin eller fem liter öl. Och totalt högst 10 000 liter per gårdsbutik. Och det går inte för sig att sälja till vem som helst som kliver in från gatan. Bara de som genomfört ett studiebesök.
Därmed tycker jag det verkar som att man säkerställt att gårdsförsäljningen underlättar livet för små lokala producenter, utan att det strider mot eller riskerar den restriktiva alkoholpolitiken. Även om jag naturligtvis vill se utredningens faktiska förslag och resonemang innan jag fäller ett definitivt omdöme.
Men jag anar hur utredningens förslag kommer att användas i debatten. Redan i Dagens Nyheter framgår att det finns en spricka i regeringen längs en tidigare känd linje. Moderaterna och Centerpartiet är för. Kristdemokraterna och Folkpartiet är emot.
Är det inte märkligt hur svårt Kristdemokraterna har svårt att bryta med den förbudspolitik som partiet inte längre vill förknippas med?
Folkpartisten Carl B Hamilton förklarar för svd.se varför han är emot utredningens förslag, och säger bland annat:
- För att få handla ska man göra ett studiebesök på gården. Vad är ett studiebesök? Vad är ett arrangemang? De skriver att varje enskild person inte får köpa mer än en liter starksprit under ett besök. Men vad är ett besök?
EU-parlamentarikern Anna Heed (S) ser också bara problem:
- Det är bedrövligt. Då kan vi lika bra stänga Systembolaget. Snart har vi försäljning i butikerna också. Jag hoppas verkligen att man stoppar det här i riksdagen.
Det är sant att utredningen om gårdsförsäljning går oväntat långt, och antagligen längre än vad regeringen tänkte sig då Lotty Nordling fick uppdraget. Men de hårdragna och hysteriska analyserna av förslagets konsekvenser, försöken att hitta problem där det inte finns några, borde inte regeringen låta sig skrämmas av.
Oroande är däremot den stora illegala alkoholförsäljningen. Men den är det märkligt tyst om.