Friskolorna är inte problemet
Foto: Rolf Jönsson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter att ha läst artiklarna är det främst på en punkt jag känner mig informerad. Den som tycker att friskolor ska få finnas bör inte rösta på vänsteralliansen.
I dag är det Skolverket som bestämmer om en friskola ska få etablera sig. Kommunen får dock yttra sig. Och vänstern vill som regel säga nej.
Om vänstern får majoritet, i riket och på Gotland, så kan kommunen få vetorätt. Och en vänstermajoritet på Gotland kommer att använda det vetot.
Nå, hur är det med den här revisorsrapporten om att friskolorna skulle ha inneburit 100 miljoner i extrakostnader för kommunen under de senaste fem åren.
Jag är inte imponerad.
Den ersättning friskolorna får för varje elev styrs av hur mycket kommunen spenderar på sina egna skolor och elever. Kommunen HAR således kontroll över sina kostnader, inklusive utbetalningarna till friskolorna.
I går skrev GT om hur skenande lokalkostnader för kommunens skolor driver upp även de ersättningar som utgår till friskolor. Ursäkta, men vem är det som sätter de hyror som de kommunala skolorna betalar? Jo, det är kommunen. Om kommunen tar ut orättfärdiga hyror av sig själv, på vilket sätt skulle det vara friskolornas fel?
Andra merkostnader skulle förorsakas av att de kommunala skolorna inte kan vara säkra på elevunderlaget. Det gör att somliga klasser exempelvis kan bli för små, jämfört med vad som vore ekonomiskt optimalt. Och skolor kan få större lokaler än de egentligen behöver.
Jaha. Och på vilket sätt kan friskolorna vara säkra på sitt elevunderlag? De lever också i en verklighet där föräldrar och elever har ett inflytande över vilken skola de vill ha. De kan också upptäcka att kostymen är för stor eller för liten. Men de är kanske också snabbare att dra konsekvenserna och anpassa sig till förändringar.
Visst. Det ställer vissa krav på flexibilitet på kommunen och skolorna när medborgarna får eget inflytande. Det är ofrånkomligt. Möjligheten att välja ska inte offras för att kommunen ska slippa vara flexibel.
För övrigt undrar jag hur det skulle se ut i dag om friskolorna hade stoppats och kommunen dikterade vem som skulle gå i vilken skola. Vad hade den kommunala skolan varit, om den inte utmanats av uppstickare och entreprenörer? Och finns det något som talar för att kostnadskontrollen hade varit bättre då? Skulle inte tro det.