”Something is rotten in the state of Denmark”. Det berömda citatet sägs av Marcellus i Shakespeares stora drama Hamlet, akt 1, scen 4.
Citatet och dess innebörd kan numera appliceras på förhållandet hos vissa friskolor efter Uppdrag gransknings program om hur en del friskolor väljer respektive väljer bort elever.
Det var givetvis upprörande att se hur en del rektorer med glädje tar emot den ena eleven med några dagars varsel medan den andra eleven får beskedet att det är fullt och en kö på över hundra elever.
Sålde skolan
En av rektorerna avgick direkt och sålde sin friskola. En annan rektor hade strax innan förklarat att hon hade hört att vissa friskolor valde bland elever och att det var helt förbjudet att göra så. Samma rektor gjorde sedan själv precis samma sak utan att blinka och då hjälper det inte att göra en hel kennel med pudlar. Utbildningsministern är ”på ren svenska förbannad” och det är inte konstigt. Det finns heller ingen anledning att tvivla på Jan Björklunds upprördhet.
Att något är ruttet är uppenbart men man kan inte döma ut alla landets friskolor för att det ”finns en del ruttna äpplen i korgen” för att använda ett citat från en av rektorerna. Friskolorna är här och jag är övertygad om att det finns mycket bra sådana precis som det finns mycket bra kommunala skolor.
Det är dock uppenbart, tror jag, att ekonomiska vinstintressen spelar en viktig roll. Ju mindre man behöver satsa på speciallärare och andra liknande resurser ju större vinst kan man göra. Vinstkravet spelar självfallet in när man, helt i strid med lagen, väljer vilka elever man tar in.
Allas vår framtid
Barnen är allas vår framtid och alla barn ska samma möjligheter att lyckas i skolan, att trivas och att få uppmärksamhet och stöd. Det är skolans stora uppgift och den får aldrig stå tillbaka för ett vinstintresse eller intresset av att bara ha en viss sorts elever.
Skolan fostrar morgondagens vuxna och får aldrig bidra till segregering. Skolor som inte inser det eller inte klarar den uppgiften ska inte få fortsätta. Förhoppningsvis kan Uppdrag gransknings program leda till att Skolinspektionen får större befogenheter liksom att Friskolornas riksförbund inser de problem som kommit upp till ytan.
Företagardag
När jag skriver det här är det Företagardagen på Wisby Strand och det gotländska företagsklimatet kommer säkert att diskuteras.
Igår presenterade moderaterna sitt näringspolitiska program. Man vill inrätta en politisk tjänsteman med inriktning på näringslivet. Politiska tjänstemän har vi inte i regionen och jag tycker inte att vi ska ha sådana. Inom Region Gotland är det självfallet regionstyrelsen och dess ordförande som ska det ansvaret. På senare tid har det förekommit osmakliga angrepp på Åke Svensson. ”Pajas”, ”hål i huvudet”, ”skickar ut sina torpeder” är ord som använts.
Det var därför befriande att landshövdingen tydligen hade fått nog och deklarerade hur illa hon tyckte om det. Det finns på sina håll inom näringslivet, både hos enskilda liksom hos ledande företrädare, anledning att fundera över i vilken grad man själv bidrar till att skapa en negativ bild av näringslivsklimatet på Gotland.