Fridolins visor om färjan

Kan inte cykla på vatten.Arkivfoto: Henrik Radhe

Kan inte cykla på vatten.Arkivfoto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Politik2010-01-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Miljöpartiets nygamla affischnamn Gustav Fridolin är tillbaka i rikspolitiken och på väg tillbaka till parlamentet efter en utflykt till "verkligheten" på TV4. I helgen besökte han Gotland bland annat för att kritisera Rikstrafikens utredning. I måndagens GA sade han:
- Men Gotland ska inte behandlas som ett sommarland. Det är viktigt att ön är en plats att bo och verka på hela året och det kräver effektiva och miljövänliga transporter året om.

Jo jo. Visst vill vi ha färjetrafik som är både effektiv och miljövänlig. Men vad prioriterar Fridolin om det kniper?
På nätet hittade jag debattartikeln "Sänk tillväxten och höj livskvaliteten" (www.gronungdom.se/article/233) där Fridolin ger sina synpunkter på vad som är viktigt. Han skriver:
"Är det ens en framkomlig väg för framtiden att tro att konsumtionen i all oändlighet kan öka, på en begränsad planet med ändliga resurser? Om tillväxten kommer av att vi förbränner mer och mer olja som ger mer och mer koldioxid i luften vilket leder till mer och mer växthuseffekt och mer och mer naturkatastrofer är den då också bra? Vips så var några låglänta öriken och världens klimat slaktade på tillväxtens altare."
(...)
"Så skit i tillväxten, kära svenskar."

Jag blev lite lättad när jag upptäckte att den där artikeln som citeras ovan publicerades för nästan tio år sedan. Det är mycket gammal information som ligger och skvalpar i www-oceanen. Kanske har han sansat sig på senare år? Trots att Fridolin är en het kandidat till nytt språkrör för Miljöpartiet och har varit med i politiken länge så är han faktiskt bara 26. För tio år sedan var han bara 16.

I Arbetaren skrev Fridolin år 2006 om George Monbiots bok Heat. Där skriver han att det är "helt nödvändigt" att vi reducerar våra koldioxidutsläpp till tio procent (!) av dagens.
"Enda sättet att få ner våra gigantiska utsläpp till 10 procent av dagens utan gigantiska skattehöjningar eller en depression som får 1930-talet att verka som guldruschdagar, är så klart att ge någon (läs staten) möjlighet att fullt ut kontrollera hur mycket som släpps ut, och se till att vi successivt och ordnat minskar utsläppen."
Ingen framstegsoptimism här inte.
Ett miljövänligare bränsle för färjorna vare naturgas. Men i senaste krönikan i Arbetaren (21/12-09) skriver Fridolin om hur han är ute och demonstrerar mot naturgasutvinning på Österlen i Skåne.

I september förra året beskrev Fridolin vad han har för syn på konsumtion och tillväxt nuförtiden:
"Den är direkt dålig om den leder till mer konsumtion. KRAV-märkta apelsiner från andra sidan jorden inte är bra för miljön. De är bara bättre än andra apelsiner. En etanolbil är inte bra för klimatet. Den är bättre än en bensinbil. Bäst är att varken bränna olja eller etanol. Inget land har lyckats bryta sambandet mellan ökad konsumtion och ökad klimatbelastning.
Det här är ett problem för oss som både vill förbättra de sociala villkoren för människor och rädda klimatet. Oundvikligen leder högre ersättningar, bättre löneutveckling och trygga jobb till ökad konsumtion. Keynes framgångsrecept byggde på att konsumtionen skulle hållas igång. Det är inte rimligt att tro att Sverige och svenskarna kan öka sin konsumtion mer. Redan i dag skulle det behövas sex jordklot till om alla skulle leva som vi gör i Sverige."


Ja, nästan vad jag än läser av vad Fridolin producerat för en annan publik än den gotländska, så blir hans omsorg om gotlänningarnas färjeförbindelser mindre och mindre trovärdig.
Jag vill inte ha en rödgrön regering. Men jag vill ABSOLUT inte ha en rödgrön regering när besluten om färjetrafiken efter 2015 ska fattas.