Fredligare värld, trots allt

Politik2010-01-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fred är avsaknad av krig, lyder en kallhamrad definition av detta eftersträvansvärda tillstånd. Men vad är då krig? I takt med att inte bara stater blivit kapabla till storskalig våldsutövning har begrepp som aldrig varit särskilt enkla att bena ut blivit ännu svårare att få fason på.
En gammal sanning är dock att det är civilbefolkningen som drabbas värst i krig och konflikter. Sett utifrån det perspektivet bjuder faktiskt det sekel som nu är till ända på en liten ljusning, terrorismen till trots. Det visar den årliga rapporten från Uppsala universitets konfliktdataprogram States in Armed Conflict. Fastän antalet konflikter i världen ökat under decenniet har färre civila bragts om livet.
Mänskligt lidande låter sig inte greppas i global skala. Vi har inte kapacitet att ta till oss varje individ bakom siffror och tabeller över dödade personer. Kunde vi det skulle vi antagligen gå under. Men trots det är det viktigt att göra jämförelser också på en sådan abstrakt nivå: mänskliga rättigheter är universella och världen blir allt mer sammanflätad.
En anledning till att statistiken innehåller små ljusglimtar är att blodiga krig i Afrika kunnat avslutas; Algeriet, Angola, Burundi, Kongo-Kinshasa och södra Sudan. En afrikansk fredsutveckling som borde ha åtnjutit större intresse från omvärlden. Att så inte skett är en tankeställare att ta med sig in i 2010-talet.