Franskt klimat prognos för Lilla Paris
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men det är trots allt inget katastrofscenario som tycks drabba landet. Även om man till en början kunde få det intrycket av alla de risker som utredaren Bengt Holgersson tog upp under presskonferensen. Ökad smittspridning, fler dödliga värmeböljor, nya sorters mygg, smutsigare dricksvatten, hotad fjällnatur och översvämningar, ras och skred kan låta som en katastrof av bibliska dimensioner.
Ändå är det knappast något tropiskt scenario som väntar: enligt de prognoser som utredningen har arbetat med skulle Sverige få ett klimat liknande det i - Paris eller Bryssel. Möjligen lite varmare på somrarna och lite mera nederbörd än så. Men i synnerhet nederbörden är svår att göra mycket långsiktiga prognoser om. Och norra Frankrike är knappast ett område som brukar förknippas med ett särskilt besvärligt klimat.
Något varmare medeltemperaturer skulle i själva verket kunna få också en rad gynnsamma effekter för Sveriges del. Odlingssäsonger förlängs och det är rimligt att räkna med en ökad avkastning från både jord- och skogsbruk. Effekten från vattenkraften skulle kunna öka ganska ordentligt enligt utredningen.
Problemen handlar i stor utsträckning om vad en ökad nederbörd kan innebära och det finns anledning att ta dessa förutsägelser i beaktande trots osäkerheten i prognoserna. För översvämningar är något som många orter drabbas av redan i dagsläget. Men till stor del skulle de värsta katastroferna kunna undvikas med ganska enkla medel. Det handlar om att inte bygga fastigheter där risken för översvämningar eller skred är som störst, att skapa naturliga avrinningsytor även i tätbebyggda områden, bygga bättre dimensionerade dagvattensystem och så vidare. Det är knappast några oöverstigliga hinder utan handlar till stor del om att tänka lite annorlunda. En så enkel sak som att låta vattnet från stuprör rinna ut över gräsmattan istället för ner i dagvattenbrunnar var ett exempel som Holgersson tog upp.
Problemen bör alltså inte negligeras, men knappast heller förstoras upp. Slutsatsen kvarstår: människor lever gott i Frankrike också.