Från vem ska ön räddas?

Bowmore från Islay. Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Bowmore från Islay. Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Politik2009-09-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När jag kom tillbaka till Sverige i söndags kväll, efter en vecka utomlands, var Aftonbladet den första nyhetskällan jag fick tag i. Jag funderade på att vända och ta ett nytt plan ut ur landet igen. Det var underliga mord, en svensk hemmafru i Hollywood, stenålderssex för hälsans skull och jag vet inte vad. Sverige förvrängt i en vriden spegel. Det var skönt att komma till Gotland och få sätta tänderna i riktiga nyheter.

Sverigedemokraterna har satsat på kyrkovalet den här gången, och lyckades också öka till preliminärt 2,84 procent. Men hur gick det på Gotland?
I Visby stift får Sverigedemokraterna preliminärt 0,37 procent av rösterna. Och eftersom valdeltagandet var lågt så motsvarar det 17 röster. Så här på ön kan man i alla fall inte säga att Sverigedemokraterna varit framgångsrika i kyrkovalet.

Miljödomstolen tycker att Björn Ulvaeus ska få bygga sin studio på Furillen. Naturvårdsverket förlorade.
Länsstyrelsen, som faktiskt gav dispens från strandskyddsbestämmelserna för Ulvaeus studio, är däremot kritisk mot alla planer på att bygga på Södra hällarna. Det framgår av yttrande över kommunens översiktsplan för Visby.
Länsstyrelsen vill ha en utredning om konsekvenserna för det rörliga friluftslivet. Hur vore det med en utredning av konsekvenserna för det orörliga näringslivet?
I veckan som gick kampanjade också Naturskyddsföreningen med en helsidesannons i tidningen under rubriken "RÄDDA GOTLAND!" Kusten ska vara obebyggd. Hällarna obebyggda. Visby ska omringas av en Nationalstadspark. Tycker föreningen.
Gotland behöver räddas. Från alla som inte klarar av att göra en rimlig avvägning mellan kulturlandskap, människa och natur. Som Naturskyddsföreningen.

Hansahälsan har förklarat sig villig att ta över vårdcentralen i Roma. Kommunen har envisats med att fortsätta driva den i kommunal regi. Vilket man nu funderar på om man kommer att klara av i framtiden. Vårdcentralerna i Roma och Klintehamn hotas av nedläggning. Och hur går det i Slite i framtiden? Politikerna införde fritt vårdval och släppte in de privata alternativen, men nu verkar de inte vilja ta konsekvenserna av fattade beslut. Och det får naturligtvis ännu värre konsekvenser.
Samtidigt dras hälso- och sjukvårdsnämnden med nya stora underskott.

De underskotten hindrade inte kommunfullmäktige från att gå vidare med planerna på en kombinerad anläggning med evenemangsarena och bad. Det är frestande att ge en kommentar om att de står i begrepp att ta sig vatten över huvudet. Men det är ju skattebetalarna som får ta kallduschen när den kommer. Och vem ska vi utkräva ansvar av när alla politiker står bakom beslutet? Arenan som av kommunalrådet Lars Thomsson beskrivits som "en andra kongresshall" riskerar att bli "ett tredje Snäck".

Under min veckolånga frånvaro från spalterna har jag bland annat besökt den skotska ön Islay. Ön som har drygt tretusen invånare, rymmer också whiskydestillerierna Laphroaig, Ardbeg, Lagavulin, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain och Caol Ila. När jag kommer hem möts jag bland annat av nyheten att vi ska få en gotländsk bitter, en konkurrent till Gammeldansk. Ja, varför inte?