Från plogad till plågad?

Insnöade postlådor. Arkivfoto: Tobias Wallström

Insnöade postlådor. Arkivfoto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Politik2011-10-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Egentligen tycker jag inte att det är så konstigt att kommunen ställer krav på de vägar som ska plogas. Så länge kraven är rimliga, så klart. Och så länge man tillämpar försiktighet med att ändra praxis för vad som är en plogbar väg.

Ja, egentligen så förstår jag inte varför det på Gotland har blivit regionens ansvar att hålla enskilda vägar farbara, när vägföreningar löser samma uppgifter i andra delar av landet.

Men nu är det som det är och det har alla vant sig vid.

Civilsamhället har anpassat sig och formats efter de villkor som gällt. Det finns ingen beredskap, åtminstone inte överallt, för att snabbt ta över det ansvar som regionen hittills har tagit på sig.

Då kan regionen inte agera på ett sätt som får människor att tvivla på det mest basala - att man själv och andra ska kunna ta sig till och från hemmet.

Då kan man inte ställa upp vägkrav för att genomföra snöröjning som inte kan efterlevas med mindre än att man exempelvis river byggnader som ligger längs med de vägar som ska röjas. Man måste visa respekt.

Kommunen, eller i vårt fall regionen, finns inte till för att lägga minsta sten till rätta på livets väg. "Regionen" är inte det givna svaret på vem som ska lösa varje problem.

Men regionen ska ju heller inte förorsaka problem genom att plötsligt ställa ultimatum och hota med indragna tjänster om kraven inte möts.

Bättre vägunderhåll går att uppnå ändå. Gotlänningarna är inte så insnöade att de inte förstår förrän de är insnöade.