Gotlands företag går allt bättre och arbetslösheten sjunker. Det är goda nyheter. Men då finns det också anledning att uppmärksamma faktorer och brister som hämmar den goda utvecklingen. En av dessa brister är att Gotlands arbetsgivare alltför ofta har svårt att rekrytera rätt personal.
På fastlandet har de lokala arbetsmarknaderna ökat i storlek under de senaste decennierna. Med bättre kommunikationer kan fler tänka sig att pendla längre sträckor än tidigare. Arbetstagare kan söka jobb i större områden och arbetsgivarna kan rekrytera i större områden.
Men Gotland har ju också fått bättre kommunikationer? Jodå. Det går fler plan än förr. Och färjorna går fortare än förr. Något har trösklarna till Gotlands arbetsmarknad hyvlats av. Men det är mycket liten andel av Sveriges pendlare som har en restid som är längre än en timme. I praktiken är fortfarande Gotland sin egen avgränsade arbetsmarknad.
Arbetsgivare som vill rekrytera personal på Gotland får antingen rekrytera lokalt eller övertyga efterfrågad arbetskraft att flytta. Och i det senare fallet är givetvis goda kommunikationer ett stort plus, även om resorna är för långa för pendling.
På Sydsvenska Industri- och Handelskammarens hemsida snubblade jag över en karta som tagits fram av professor Åke E. Andersson, nationalekonom och framtidsforskare. Den beskrev tillgängligheten på kompetens i södra rikshalvans kommuner och regioner.
Störst var tillgången i områdena kring Stockholm, Göteborg och Malmö. Det kommer inte som en stor överraskning.
Men tillgången på kompetens var enligt kartan tyvärr som sämst i kommunerna nordväst om Vänern, i Kalmar län och på Gotland.
En av Handelskammarens slutsatser är att den eftersatta E22:an genom Kalmar län måste bli bättre. Och det vore för all del inte dumt för Gotland, med bättre väg från Oskarshamn. Men det räcker ju inte på långa vägar.
Geografi är EN faktor som påverkar en regions utveckling. Men det finns gott om framgångsrika regioner som inte har det mest gynnsamma geografiska läget. Det är fullt möjligt för en ö i Östersjön att bli ett tillväxtområde, men det ställer krav på att man i övrigt, förutom det geografiska läget, tillhandahåller bästa möjliga villkor för utveckling.
Det är ännu viktigare för Gotland än för fastlandsregioner att det lokala företagsklimatet är gott och att attityderna till företagande är positiva.
Det är också viktigt att vi gör vad vi kan för att öns arbetsmarknad ska fungera så väl som möjligt och att höja arbetskraftens kompetensnivå. Gotlands skolor måste ge eleverna den kunskap de behöver för yrkeslivet och för vidare studier. Vad gäller högre utbildning är det viktigt att vi frågar oss om hur Högskolan på Gotland skulle kunna förändra sin inriktning och sitt utbud av utbildningar så att kompetensförsörjning och rekrytering förbättras för Gotlands näringsliv och Region Gotland.
Vidare behöver vi hyvla mer på de trösklar som hugade nya gotlänningar ska ta sig över för att sälla sig till vår arbetsmarknad. I det perspektivet är kommunikationerna med omvärlden viktiga. Och det vore naturligtvis bra om kommunalskatten inte var så hög.
Gotlands läge påverkar Gotlands arbetsmarknad. Men det är ingen anledning till att vi ska begränsa oss själva.