Framtidens mellansteg i äldreboendet

Politik2007-04-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det positiva valresultatet bidrog naturligtvis till att höja stämningen vid centerkvinnorna och centerpartiets gemensamma distriktsstämma i lördags. På Gotland ökade centern med fem procent i kommunvalet och nära fyra procent i riksdagsvalet. Tyvärr räckte det inte till en riksdagsplats, men inom den gotländska Alliansen är man största parti och har två kommunalrådsposter och åtta av femton ordförandeposter i de kommunala nämnderna.
Bland de motioner som behandlades av stämman var det speciellt en som stack ut lite extra. Den handlade om kooperativt seniorbyggande och kom från lokalavdelningarna i Vamlingbo-Sundre. Den inledande motionstexten belyser hur viktig frågan är:
"De nuvarande boreglerna för äldre har tagit fasta på att de äldre skall bo kvar i hemmet så lång tid som möjligt. Detta passar eller är inte möjligt för alla. Det finns så många olika skäl för att boendet måste ändras, många trappor för vissa handikapp, ork med dagliga skötseln av tomt och byggnad, sjukdomar, långt till serviceanläggningar, social isolering med mera. Någon boendeform mellan det gamla hemmet och särskilt boende finns inte idag."
Motionärerna yrkade på stöd från partiledningen i det fortsatta arbetet för uppbyggnad av ett kooperativt seniorboende i Burgsvik - vilket är just det mellansteg som behövs mellan det gamla hemmet och särskilt boende - och stämman biföll motionen. Nu gäller det för partiledningen att driva fråga vidare och få gehör från de övriga partierna inom Alliansen. Boendeformen möjliggör nämligen för många äldre att bo kvar i hembygden och därmed bidra till att många servicefunktioner kan bibehållas i de mindra tätorterna.