Framtidens Gotland - ett stort villaområde?

Foto: Jan Collsiöö

Politik2008-12-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hur skall Gotland gestalta sig i framtiden? Till ramverket som delvis styr utvecklingen hör bland annat kommunens översiktsplan. Det börjar bli dags för en ny sådan. Kommunstyrelsen behandlade ett utkast, ByggGotland 2010-2025, vid sammanträdet i tisdags.
Den här typen av dokument måste genomlysas noga. Slinker det igenom något vi inte vill ha, så finns det med oss i 15 år sedan. Och styr bygglov och andra kommunala beslut. Översiktsplanen kan bli ett verktyg för att stoppa projekt man inte gillar.
Processen är i och för sig bara påbörjad. Förslaget till översiktsplan skall vara ute på samråd mellan februari och april, och beslutet i fullmäktige är planerat till januari 2010.

Somt är klokt i planförslaget. Jag tror till exempel att det är en bra idé att utveckla öns serviceorter. Gotland behöver starkare lokala centrum utanför Visby. Att stimulera dessa orter, att göra dem mer attraktiva, är en form av positiv styrning.

Tyvärr finns i planen också starka inslag av negativ styrning. Kommunen skall inte bara stimulera bosättning i serviceorter och i anslutning till befintlig bebyggelse. Man vill också stå i vägen för att folk skall kunna bygga och bosätta sig i enskilt belägna hus. Man lägger inte bara hinder i vägen för ett boende som många vill ha. Det strider också mot gotländska traditioner. I planförslaget påpekas bland annat:
"Vi bor glest. Bebyggelsen utanför Visby är påtagligt utspridd." [...] "Gotland har en väldigt stark och unik sockentradition, men ingen tradition att samla bebyggelsen i större byar."

Ändå vill man stoppa det man kallar för en "oönskad bebyggelseutveckling".
Hur kan man vilja det? På vilket sätt skulle det bidra till en positiv utveckling för Gotland? Listan på argument är lång. En handfull exempel (med kommentarer) är:

l Man måste trygga resurser för produktion av livsmedel och bioenergi.
Du skall inte få bygga för att man skall odla energiskog på din tomt.
l Glest boende innebär längre avstånd till arbete, service och skolor och det blir svårare att ordna underlag för kollektivtrafik.
Kommunen vill inte att du skall få bygga eftersom du blir beroende av bilen.

l Jordbrukets, vindkraftens och turismnäringens intressen skall särskilt beaktas.
Du får inte bygga, för någon gång i framtiden kan det tänkas att någon vill bygga ett vindkraftverk i närheten.

l En mer koncentrerad bebyggelse är positivt ur ett hållbarhetsperspektiv.
Jaha. Mest positivt för miljön vore om alla flyttade till Visby. Nej, vänta. Allra mest positivt för miljön vore om varenda gotlänning flyttade till Stockholm.

l Kommunala driftskostnader för exempelvis skolskjuts och hemtjänst kan sänkas och kollektivtrafiken får bättre kundunderlag.
Är det kommunen som skall vara till för medborgarna eller är medborgarna till för kommunen?

Om Gotland skall utvecklas i framtiden, om vi skall ha en chans att få den befolkningsutveckling vi önskar, kan den kommunala översiktsplanen inte gärna gå ut på att på bred front stoppa bebyggelse som faller lite utanför ramen för det administrativt optimala.