Framtiden inom vården och de gröna jobben

Politik2006-07-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dagarna har omkring 1 000 gotländska elever fått besked om sina gymnasieplatser inför höstens skolstart. Det är ett varierande utbud av program som erbjuds och förhoppningsvis har de flesta kommit in på önskad linje. Det man kan reflektera över är att det finns lediga platser kvar på både naturbruks- och omvårdnadsprogrammet. Detta är två för Gotland mycket viktiga utbildningsprogram som borde locka fler sökande.
Antalet äldre ökar hela tiden och samtidigt väntar stora pensionsavgångar bland vård- och omsorgsyrkenas personal. Den framtida nyrekryteringen är därför viktig och man måste fundera över varför inte denna utbildning får fler sökande. Det finns naturligtvis många orsaker, men den avgörande tror jag är lönen.
Genom att höja den till rimlig nivå ökar också automatiskt statusen och attraktionskraften. Tyvärr försvåras denna möjlighet av de dimridåer som socialdemokraterna och (s)-facket lägger ut genom att hellre tala om bättre arbetsschema, arbetsmiljö och vidareutbildningar. Detta är naturligtvis också viktigt, men den enklaste och snabbaste lösningen att göra vårdyrkena attraktiva är som sagt att höja lönerna till anständiga nivåer.
Inom de gröna näringarna kan det bara på Gotland skapas minst 600 nya arbetstillfällen genom utökad produktion av råvaror till energiframställning. Naturbruksprogrammet utgör här en viktig länk i den utbildningskedja som behövs för att klara rekryteringen till dessa nya jobb. Och dessa jobb är ingen utopi, för dagens oljeberoende samhälle är helt ohållbart och framförallt mycket sårbart. Gotland har här alla möjligheter att blir föregångare genom att bli självförsörjande på energi.
Det är bara att hoppas att beslutsfattare på olika nivåer inser vikten av att göra utbildningarna inom vård och naturbruk attraktivare, för här kommer det i framtiden att finnas många arbetstillfällen.