Framtiden finns i lantbruket
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
EU har styrt upp jordbruket och skapat gemensamma regler och en gemensam politik som man är styrd att följa.
Som ersättning för att man inte har makt över sin egen produktion betalar EU ut olika ersättningar till Europas bönder.
Lite förenklat kan man beskriva det så.
I Sverige pratas det mest om bönder när någon vanvårdsskandal har avslöjats. Sverige ställer också högre krav på de svenska bönderna än andra europeiska länders regeringar gör. Detta har varit fullt medvetet och i samarbete med näringen. Man har velat jobba för världens renaste jordbruk och sett en stor konkurrensfördel i att erbjuda ren mat från djur som fötts upp under värdiga former.
Det har ju funkat så där kan säga. När man i handeln har hårdsatsat på lågpriskoncept är det inte kvalitet som har avgjort för en stor del av konsumenterna.
Klimatkrisen har dock fått oss på andra tankar. Plötsligt är närodlat viktigare än till och med ekologiskt. Att en grönsak är odlad ekologiskt spelar kanske ingen roll om den behöver transporteras över nationsgränser innan den hamnar på bordet.
Klimatkrisen pekar också på de gröna näringarna som framtidsbransch. Här finns alternativet som ska frigöra oss från beroendet av olja, kol och kärnkraft.
Lanbruket på Gotland står starkt rustat för att uppfylla dessa förväntningar. Lantbruket är fortfarande öns viktigaste näring på många sätt. Från det får vi mat och energi men också det som gör Gotlands särprägel.
Det unika och för många häpnadsväckande vackra landskapet har inte skapats genom att det hållits orört genom generationerna. Det har skapats genom de gotländska lantbrukarnas varliga och omsorgsfulla hävd av skog och mark.
Det gotländska lantbruket ska inte rumphuggas genom att man tar bort grund- och fortutbildningsmöjligheterna i yrket som oppositionen vill genom att lägga ner Lövsta. Även om det blivit väldigt tyst om det förslaget den senaste tiden.
Däremot är det också dags att nuvarande regering ser till att uppfylla löftet om minskat krångel. De uteblivna EU-utbetalningarna är snarare ett paradexempel på hur man slår under fötterna på många företag/familjer med hänvisning till regelverk och administration.
Vilken annan bransch skulle ha accepterat detta?