Framgångsrecept för apoteksmarknad

Fler apotekskedjor. Framgång för Göran Hägglund. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Fler apotekskedjor. Framgång för Göran Hägglund. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politik2009-11-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tre apotek på Gotland köps av en privat aktör. Över hela landet säljs 171 apotek till flera olika kedjor. Samtidigt står stora livsmedelskedjor i begrepp att börja sälja receptfria läkemedel. På så sätt blir enklare preparat mot bland annat förkylning, värk och huvudvärk plötsligt betydligt mer lättillgängliga.
Mer pluralism, mer konkurrens och större utbud på apoteksmarknaden är inte ett extremt experiment. Visst är det nytt för Sverige. Men det är Sverige som har varit extremt. Det är Sverige som nu normaliseras. I andra länder är man redan vana vid att kunna handla läkemedel långt utanför kontorstid. I andra länder har man aldrig behövt vänta till nästa dag och ta en lång tur med bilen för att få tag i en huvudvärkstablett.

Det här är en reform som naturligtvis aldrig hade ägt rum om Mona Sahlin varit statsminister. Socialdemokraterna ville inte släppa ut så många receptfria läkemedel till andra butiker än apoteken, och vad gäller receptbelagda läkemedel så har partiet hårdnackat försvarat det statliga monopolet. Så hårdnackat att man nästan kan anklaga Socialdemokraterna för att ha försökt sabotera försöken att sälja en andel av apoteksmonopolets butiker. Hur ska man annars tolka Ylva Johansson, vice ordförande i riksdagens socialutskott, som varnat:
- Vi vill redan nu skicka en tydlig signal till de företag som tänker köpa apotek att det är en osäker affär. Vi kommer att förändra villkoren för att säkra skattebetalarnas inflytande.

Men köparna har inte låtit sig skrämmas bort. Tvärt om har staten fått bättra betalt för butikerna än man på förhand hade anledning att tro. Och fler privata apotek lär det bli. Erfarenheterna från andra länder visar att apoteken blir fler och öppettiderna längre utan apoteksmonopol. Det borde inte komma som en överraskning från någon.

Är det något jag är kritisk till så är det att de tre apotek som säljs på Gotland, säljs till samma aktör: Kronans droghandel, som ägs av Oriola och Kooperativa förbundet. Det hade känts tryggare med ännu fler aktörer på den gotländska apoteksmarknaden.
Apropå Kooperativa förbundet: Hur ska Håkan Ericsson på Folkbladets ledarsida i GT nu ställa sig till apoteksreformen? Han har ju varit så kritisk och gjort så dystra förutsägelser om hur de nya giriga apoteken kommer att stänga butiker och driva upp priserna. Och nu blir det Kooperativa förbundet som ska äga och driva de privata apoteken på Gotland. Hur ska han vända och vrida sig för att vara hela rörelsen till lags i detta nya läge?