Det höga bensinpriset diskuteras ständigt och ett av argumenten är att detta drabbar landsbygdsboende extra hårt. Det är sant, eftersom alternativ till bilen ofta saknas när man ska förflytta sig. Mellan de större orterna på Gotland finns visserligen en fungerande kollektivtrafik, men långt ifrån alla bor längs med dessa stomlinjenät i kollektivtrafiken och är alltså helt hänvisade till egen bil.
Att sänka bensinskatten skulle gynna landsbygden, men också medföra den oönskade effekten att biltrafiken ökar totalt. Alltså ingen bra metod, eftersom målet är att minska bilåkandet och förhoppningsvis utsläppen av klimatförändrande växthusgaser.
Ett bättre sätt att kompensera alla boende på landsbygden för bland annat dyra resekostnader är att införa ett rejält landsbygdsavdrag i den årliga självdeklarationen. Det är ju inte bara arbetsresorna som är dyra. Visserligen är dessa redan idag avdragsgilla, men inte fullt ut. Därtill kommer bland annat inköpsresor, dagisresor, läkarbesök och resor till diverse aktiviteter.
Många utnyttjar landsbygden för rekreation och landsbygden används ofta i turistmarknadsföringen av Gotland som ett sommarparadis. Ska vi i framtiden ha en levande landsbygd måste vi också skapa drägliga ekonomiska villkor för de boende. För utan denna levande landsbygd året om finns det heller ingen som kan hålla igång sommarlandet för rekreation. En bit på vägen är att införa ett rejält skatteavdrag för att täcka merkostnaden för alla resor. Därför är det dags att frågan på allvar får en plats i den politiska debatten