Förverkliga visionen!

Åsa Stentröms vision för Kappelshamn 2020 kan bli verklighet om politiker, eldjälar, bygdens folk och entreprenörer samverkar.

Åsa Stentröms vision för Kappelshamn 2020 kan bli verklighet om politiker, eldjälar, bygdens folk och entreprenörer samverkar.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2009-10-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På veckans möte i Kappels-hamn läste Åsa Stenström upp en vision om framtiden i Kappelshamn, som hon skrivit till detta möte. Det var en underbar berättelse om hur det skulle kunna se ut i Kappelshamn med omnejd 2020.
Visioner är önskedrömmar, men jag tror faktiskt det finns väldigt stora förutsättningar för att Åsa Stenströms vision om Kappelshamn 2020 kan bli verklighet. För att förverkliga den krävs ett samspel mellan öns politiker, eldsjälarna i Kappelshamn, bygdens folkliga kraft och öns entreprenörer. Och ekonomiskt smörjmedel från EU.
En första åtgärd för att förverkliga visionen är att kommunpolitikerna lägger försäljningen av hamnen på is. Skulle kommunen sälja hamnen vore det faktiskt dålig hantering av kommunens regionalpolitiska utvecklingsansvar. Att hamnen är fri för användning inte bara för färjetrafik, utan också för en massa annat är en nyckelfaktor i förverkligandet av Åsa Stenströms vision 2020 för Kappelshamn.
Mycket målande beskrev Åsa Stenström hur Kappelshamn 2020 hade fördubblat sin befolkning och att hamnen sprudlade av liv med restaurang, vandrarhem och en gästhamn. Många kom med färjan för att delta i eller titta på tävlingarna på Gotland Ring. Genom färjelinjen skedde en genomströmning av Kappelshamn och där många stannade, handlade, bodde och upplevde saker på norra Gotland. Inte bara Kappelshamn hade utvecklats, utan i Bläse, Ar och Blå lagunen hade det hänt saker, som var viktiga för den upplevelseturism, som ökade för varje år. Filmcentret i Kustparken och Bergmancentret på Fårö lockade mycket folk och i Slite fanns den nya strandbyn, det fantastiska badet och ishallen. Och där fanns också Kalkcentret, som låg i täten på att utveckla produkter från kalksten och betong.
Det som nu krävs allra först är att kommunen inte säljer hamnen i Kappelshamn. Sedan måste Gotlandsflyg jobba vidare på sina idéer om en färjelinje. Och kommunen måste stötta och stimulera den folkliga kraften hos de många som vill utveckla Kappelshamn och norra Gotland. Då kan Åsa Stenströms vision för Kappelshamn 2020 bli verklighet.