Samhällsbyggnadsförvaltningen har nu infört parkeringsavgifter i Visby året runt. Det har tagit lång tid för tjänstemännen att baxa de förtroendevalda fram till detta beslut. Det är min övertygelse att det ursprungligen är ett tjänstemannaförslag och att den inofficiella utgångspunkten har varit att dra in mera pengar till verksamheten. Den går ju med underskott och en väsentlig del av detta hänförs nu till att man inte fått in beräknade intäkter från parkeringsavgifterna. Det är inte tillåtet att ta ut parkeringsavgifter i syfte att enbart tjäna pengar. Avgifterna skall finnas för att täcka de kostnader man har för verksamheten, ingenting annat. När det sedan gäller att identifiera dessa kostnader finns det säkert utrymme för kreativitet.
Var och en har ju kunnat iaktta att mängden tillgängliga parkeringsplatser i innerstaden sakta men säkert har minskat senaste åren och är man det minsta konspiratoriskt lagd kan man ana att det har funnits en strategi bakom detta: Ta bort parkeringsplatser och skapa parkeringsproblem och hänvisa till detta för att kunna införa parkeringsavgifter. Se till att få parkeringsautomaterna på plats, så ordnar sig nog resten! Ett alternativ skulle varit att i stället se till att parkeringsplatsernas antal motsvarat efterfrågan.
Efter ett emellanåt löjeväckande politiskt kattrakande bestämde sig nämndens majoritet för att låta förvaltningen införa denna nya pålaga för medborgarna. Även om avgiften vintertid, enligt tekniska nämndens ordförande, blir "symbolisk", så innebär det negativa konsekvenser vad avser livskvaliteten för medborgarna på ön, vilken regionens politiker i stället borde värna om. Nu måste man vid parkering i Visby uppsöka en p-automat, betala, och återvända med parkeringsbiljetten till bilen för att applicera densamma på synlig plats. Det finns, enligt min mening, nog med byråkratiska stressrelaterade procedurer i tillvaron ändå.
En symbolisk avgift kan också säkert i framtiden höjas med hänvisning till lämpliga index eller annat matnyttigt i sammanhanget, huvudsaken att det blir klirr i kassan. Att det sedan förekommit motreaktioner och ifrågasättanden från medborgare, den politiska oppositionen och representanter för näringarna verkar vara försumbart. Samhällsförvaltningen regerar och majoriteten i nämnden vill ha lugn och ro.
En liten ljusglimt är att Regionfullmäktige nu beslutat att utifrån en motion från Folkpartiet uppdra åt tekniska nämnden att se över möjligheten att inrätta fler p-platser i innerstaden samt utöka tidsgränsen för boendeparkeringar. Folkpartiet har gjort en inventering av möjliga p-platser och kan säkert bidra med råd och tips.
Det är nu bara att konstatera att när det gäller införandet av p-avgifter i Visby är samhällsbyggnadsförvaltningen en vinnare, i varje fall i egna ögon. Vem/vilka förlorarna är inte så svårt att räkna ut.