LIBERAL KOMMENTAR
De senaste veckorna har alliansregeringen presenterat två förslag på bostadsområdet som båda sannolikt kommer att få stor betydelse för Gotland. Först kom förslaget att utan bygglov få uppföra ett extra bostadshus på egen tomt om 25 kvadratmeter och i förra veckan presenterade bostadsministern en lagrådsremiss som föreslår en kraftigt förenklad planprocess.
Att det finns många gotlänningar som kommer att dra nytta av dessa förändringar råder det ingen tvekan om. Det första förslaget innebär en renässans för ”undantaget” även om det förmodligen kommer att utnyttjas mer för uthyrning till korttidsboende, både vintertid till studenter och sommartid till turister, och almedalsbesökare.
Den sistnämnda uppdelningen saknar inte betydelse. För på Gotland har det under senare år uppstått ett nästan storstadsliknande problem på bostadsmarknaden. Företag på ön som behöver rekrytera från fastlandet har svårt att hitta bostäder (GT 10/2). För den storstadsbo som via Hemnet vill skaffa sig en överblick av den gotländska bostadsmarknaden förefaller problemet ganska svårt att förstå. Här är det lätt att hitta en bostad som är både mer attraktiv och billigare än den man lämnar i exempelvis Stockholm.
Men för den som vill provbo på ön är det onekligen svårare. Att hyra en bostad i andra hand går bra, men inte så lång tid som ett år. De flesta andrahandsbostäder har helt olika prislappar olika tider på året. En för lågsäsong, en för högsäsong och så ytterligare en för vecka 27.
Man kan inte gärna klandra uthyrarna. För många gotlänningar är detta en viktig inkomstkälla. Däremot kan man fundera över om det går att påverka beteendet på andra sätt.
Alliansregeringen har varit kreativ när det gäller förslag som ökar rörligheten på bostadsmarknaden, senast alltså med lagrådsremissen i förra veckan. Tidigare har också den skattefria intäkten för andrahandsuthyrning tiodubblats i flera steg på sex år, från 4 000 kronor per år till i år 40 000 kronor. Det har utökat bostadsutbudet även på Gotland men den är inget incitament för att komma åt det gotländska problemet att det är svårt att hyra under längre perioder.
Därför borde bostadsdepartementet fundera över ytterligare en justering av avdraget. Den som hyr ut sin bostad under minst 12 månader till samma hyresgäst borde kunna medges ett högre avdrag än 40 000 kronor per år. För en del uthyrare borde det vara en välkommen justering. Även om den totala hyresintäkten på helår blir något lägre så blir ju också den egna arbetsinsatsen lägre.
Det borde ändå finnas gott om fritidsbostäder på ön att hyra för den ordinarie besöksnäringen under maj-augusti.