Förtroendeskadlig bisyssla hindrar hyra av operationssal
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mitt svar var att jag ser möjligheterna, men inte vet vilka hinder som finns. Därför är det lämpligt att hälso- och sjukvårdsförvaltningen undersöker detta och lämnar förslag.
Jag anser att det är, eller kan bli, en politisk fråga och att den därför bör prövas i nämnd.
Låg hyra och merarbete
Förvaltningens förslag som vi nu har tagit ställning till innehåller två olika delar. Det är dels själva avtalet som reglerar hyressättning etc. Där har jag ifrågasatt hyresnivån (1150 kronor per timma för hyra av operationssal).
Men också att det inte ger svar på frågor i vilken utsträckning det kräver merarbete av övriga medarbetare med operationer under helger och i synnerhet när vårdgarantin gäller och som sätter extra press på alla medarbetare.
Ett avtal med dessa frågetecken uträtade ser jag inte som en omöjlighet, men min främsta anledning till att förkasta avtalet var att vi måste som arbetsgivare ta vårt fulla arbetsgivaransvar.
Då kan det inte vara förenligt att hyra ut lokalerna till heltidsanställda medarbetare för att de på sin fritid och i sitt eget företag skall operera.
Jag är övertygad om att inte någon annan arbetsgivare skulle se detta som en möjlig intäkt. Skulle Hennes och Mauritz hyra ut affären till sina medarbetare till att sälja sin egen kollektion?
Eller är det möjligt för Radio Gotland att hyra ut lokalerna till sina medarbetare för att sända fri reklamradio?
Etiken vid bisyssla
Visst är det stor skillnad mellan kläder, radioprogram och operationer, men jag är av den åsikten att när det gäller operationer måste etiken vara ännu mer vägledande!
Etik är inte enbart ett teoretiskt resonemang, utan rör i praktiken det som vi också kallar för förtroende.
Och i just detta ärende är det uppenbart att det handlar om det som kallas för förtroendeskadlig bisyssla.
Något som även jurister i andra landsting instämmer i! Som patient skall jag aldrig behöva vara osäker på vilken roll min läkare har i mötet med mig.
Självklart skall vi, precis som jag försökt i detta ärende, söka möjliga vägar för att finansiera en sjukvård, som hela tiden utmanas av nya möjligheter och behov. Men det får aldrig riskera det förtroende och den etik som hela tiden skall vara vägledande för våra beslut.
Hellre en tydlig och klar gräns som kan ifrågasättas, än en luddig som rubbar förtroendet för sjukvården!