Förtroendekapital - krisens hårdvaluta
Foto: Fotograf saknas!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är inte unikt för Sverige. Även i andra länder där regeringen hanterat krisen på ett förtroendeingivande sätt har den fått ett starkare stöd än den hade tidigare.
Två opinionsmätningar som publicerades i anslutning till julhelgen behandlade just väljarnas förtroende för våra ledande politiker.
På självaste julafton kom en undersökning från Sifo då folket fick svara på vem som har bäst förutsättningar att leda Sverige ur den ekonomiska krisen. Finansminister Anders Borg, trodde 51 procent. Hela 27 procent visste inte vad de skulle tycka. Och Thomas Östros, socialdemokraternas talesman i ekonomiska frågor, fick bara 22 procent.
Borg inger störst förtroende hos mer än hälften av svenskarna. Östros får inte ens stöd av en fjärdedel.
Ekonomin kommer att dominera den politiska agendan de närmaste åren. Och väljarna förmår uppenbarligen i hög utsträckning skilja på VEM som sitter vid makten och VAD som är anledningen till lågkonjunkturen. Då faller socialdemokraternas försök att skylla krisen och dess effekter på regeringen tämligen platt. Och Mona Sahlins beslut att kasta ut Pär Nuder och kalla in Thomas Östros ter sig, i skenet från eftertankens kranka blekhet, inte speciellt genomtänkt. Östros väger tydligen för lätt.
På annandagen kom en ny Sifo i Aftonbladet. Där ökade förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt kraftigt. 54 procent säger sig ha stort eller mycket stort förtroende för honom. En ökning med fem procentenheter.
Mona Sahlin? För henne går det åt andra hållet. 36 procent känner har stort eller mycket stort förtroende för Sahlin. En minskning med sex procentenheter!
Partisympatierna har utvecklats på ett liknande sätt.Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundsson konstaterar:
"För ett år sedan hade socialdemokraterna 44 procent av väljarnas stöd, enligt Sifo. 48 procent av väljarna kände stort eller mycket stort förtroende för Mona Sahlin. Nu har väljarstödet rasat till 37, och förtroendet till 36 procent."
Nog känns det motsägelsefullt när regeringen stärks i takt med att ekonomin försvagas. Men i själva verket speglar det bara vem väljarna har störst förtroende för i ett krisläge som har sina rötter utanför landets gränser.
I motgången prövas det färska och ännu inte konkretiserade s-v-mp-samarbetet. Men hur skall man kunna enas om en mer förtroendeingivande oppositionspolitik och ekonomisk politik när partiernas agendor så uppenbart skiljer sig från varandra?