Förtjänar förnyat förtroende

Uppstigna ur Almedalen.Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Uppstigna ur Almedalen.Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Politik2010-07-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Alliansen klev upp ur Almedalen och kvarteren kring kongresshallen och Donners plats där uteserveringarna är fyllda av plastkort från Stockholm.
De klättrade ur häxkitteln av 1 400 arrangemang, lobbying, nätverkande och minglande. De steg uppför Hästgatan, ut genom Österport och ut i verkligheten. Och hälsades med entusiasm.

Torsdagen må har varit Socialdemokraternas dag i Almedalen, men det var Alliansens dag på Östercentrum. Vid kvart över två i går fylldes gågatan av en kompakt folkmassa. De fyra partiledarna i Alliansen höll ett gemensamt torgmöte. Och stämningen var god.
Minst lika god som den var 2006, drygt två månader före valvinsten.

Jag tycker att de borgerliga partierna delvis slarvat bort Allianssamarbetet under mandatperioden.
Det organiska samarbetet partierna emellan har i mycket förvandlats till ett regeringssamarbete och kommunala samarbeten på toppnivå.
Dessutom tror jag att det är ett misstag att de borgerliga inte ingått en fullfjädrad och formell valallians. Då hade vi inte behövt oroa oss över att Kristdemokraterna och Centerpartiet kan komma att flörta med fyraprocentsspärren. Alliansens vänner hade behövt fundera över att stödrösta. De hade kunnat rösta på regeringsalternativet.
Alliansen har ju allt att vinna på att de två alternativen är tydliga i årets valrörelse.

Därför tycker jag att det är mycket värt att Alliansen under en gemensam dag i (och utanför) Almedalen kan demonstrera den enighet och sammanhållning som råder i borgerligheten. Det har funnits tillfällen under mandatperioden som kunde ha inneburit sprickor. Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centern - som inte belönats på samma sätt som Moderaterna i opinionsundersökningarna - har ändå hållit fast vid det samarbete som de vet tjänar landet bäst. Partiegoismen har lagts åt sidan för det gemensamma bästa.

Alliansen förtjänar att få fortsätta arbetslinjen. Trots krisen är det fler som är sysselsatta i dag än när alliansen tog över.
Alliansen förtjänar att fortsätta ta ansvar för ekonomin. Trots krisen är statsskulden mindre i dag än 2006, och de svenska statsfinanserna tjänar som ett föredöme för hela EU.
Alliansen förtjänar att fortsätta arbetet för en kunskapsskola för alla, både teoretiker och praktiker.
Alliansen förtjänar att fortsätta valfrihetslinjen. Företagande och entreprenörskap har släppts in för att producera den välfärd som finansieras med skatter. Vilket alla tjänar på.
Alliansen förtjänar att få fortsätta regera när oppositionen vill överge arbetslinjen och lovar utgifter som det inte finns pengar till.

Alliansen höll inte bara torgmöte i går. Tidigare på dagen, efter torsdagens reguljära regeringssammanträde, höll partiledarna en gemensam presskonferens för att presentera nya satsningar på 9,2 miljarder till skolan och till kommunerna.
Valfläsk? Jajamensan. Men det är inte valfläsk på krita, som de rödgröna utfordrar oss med dagligen. Och åtminstone delar av satsningarna är väl motiverade.

De tre miljarderna till kommunerna hade kunnat användas bättre, som till skattesänkningar. Byggboomen för arenaprojekt, som kommunerna tar sig råd till, tyder på att de kommuner som vet att hushålla kan klara sina kärnverksamheter inom vård, skola och omsorg utan extra tillskott.

Satsningarna på skolan, 6,2 miljarder över den kommande mandatperioden, innehåller flera reformer som kan ge bättre utbildning till fler.
Fortbildning för lärare är viktigt eftersom ingenting spelar större roll för utbildningsresultaten än kvaliteten på lärarna.
Lärlingsutbildningar kan ge värdefulla yrkeskunskaper och lätt steg in på arbetsmarknaden åt praktiskt begåvade studenter.
Ett fjärde tekniskt år på gymnasiet kan ge bättre utbildning åt många som inte vill fortsätta sina studier på högskola.
Betyg i mellanstadiet, mer matematik, fler nationella prov och bättre utvärdering av förändringar på skolområdet kan också bidra till att lyfta skolan.