Fortfarande är säkerheten inte bra

Politik2006-07-29 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I tisdags snabbstoppades kärnkraftsreaktorn Forsmark 1, men säkerhets- och kontrollsystemet fungerade inte fullt ut. Det betraktas som mycket allvarligt och incidenten har anmälts till SKI, Statens kärnkraftsinspektion. Ännu en gång har det visat sig att kärnkraften är långt ifrån så säker och ofelbar som påhejarna gärna vill påskina. Skillnaden mellan tillbud i kärnkraftsreaktorer och annan kraftproduktion är att de kan leda till total katastrof med oöverskådliga följdverkningar. Enkelt kan man säga att när det gäller kärnkraft har man bara en chans!
I en folkomröstning 1980 beslutades att kärnkraften i Sverige skulle vara avvecklad år 2010 och ersättas med förnyelsebara energikällor som sol, vind, vatten och bioenergi. Utbyggnaden av dessa har dock gått trögt och avvecklingstiden för kärnkraften har vid ett flertal tillfällen omförhandlats och genom olika partiöverenskommelser flyttats fram.
Genom denna tröghet kommer kärnkraften att finnas kvar även efter år 2010 och det är mycket olyckligt. För den viktigaste frågan när det gäller denna energikälla är som nämnts ovan just säkerheten. Dessutom vill vi inte av miljö- och säkerhetsskäl bryta bränsleuranet till reaktorerna i Sverige, trots att vi har tillgång till det, utan importerar det cyniskt från andra länder. Slutförvaringen av kärnavfallet är också en olöst fråga, men kärnkraftverken producerar hela tiden nytt avfall.
Kärnkraftslobbyisterna har varit skickliga med att förhala avvecklingen och de alternativa energikällornas utbyggnad har inte förrän nu fem i tolv börjat uppmuntras. Låt oss hoppas att de närmaste åren visar på en annan inriktning. Veckans incident i Forsmark var ännu ett bevis på att det är en förhoppning som måste infrias.