Fas 3 i jobbgarantin har åtminstone sysselsatt kritikerna. Har någon annan arbetsmarknadspolitisk insats någonsin fått så mycket skäll? Skäll med högsta möjliga decibel.
Fas 3 för långtidsarbetslösa (i snitt sju till åtta års arbetslöshet) innebär aktivitetsstöd för att praktisera hos en arbetsgivare. Arbetsgivaren - i ibland ett företag men oftare en kommun eller en välgörenhetsorganisation - får 5 000 i månaden och slipper betala någon lön.
I exempelvis nyanserade Gotlands Folkblad har Fas 3 beskrivits som "Moderat slavarbete". Antingen kritiseras Fas 3 för att de arbetslösa tvingas utföra meningslösa arbetsuppgifter. Eller också är arbetsuppgifterna meningsfulla, men arbetslösa borde anställas och få riktig lön för att utföra dem.
Kritiken är inte helt grundlös. I viss mån undanträngs riktiga anställningar när systemet utnyttjas. Och andra Fas 3-platser har varit meningslösa. Det är därför Arbetsförmedlingen granskar verksamheten och har sagt upp samarbetet med hundratals arbetsgivare.
Men vad är alternativet till Fas 3? Att, som man tidigare gjort, lämna de långtidsarbetslösa i sticket?
De flesta av dem som praktiserar inom ramen för Fas 3 upplever åtminstone inte sin sysselsättning som meningslös. I en nyligen genomförd undersökning från Arbetsförmedlingen anser 77 procent av de 850 tillfrågade att de är nöjda. Pressmeddelandet berättar:
"Närmare åtta av tio anser att uppgifterna är meningsfulla. Av dem som inte är nöjda anger 5 av 10 att ersättningen är för låg. Många av deltagarna, 45 procent, vill ha mer stöd från sin arbetsförmedlare."
Av dem som aktiverats i Fas 3 har 15 procent sedan fått ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden.
Det är bra att så pass många av dem som varit arbetslösa så länge har hittat tillbaka till ett jobb.
Men de andra 85 procenten? Är det inte ett misslyckande att de inte lyckats lika bra?
Dessa arbetslösa, som länge befunnit sig långt från arbetsmarknaden, har åtminstone fått möjlighet att arbeta i en verksamhet som de flesta funnit meningsfull. Att på något sätt få bidra till samhället är bra för självkänslan och ger medmänskliga kontakter och förankring i samhället.
Andelen som går vidare till ett "riktigt" jobb är ett viktigt mått på resultatet av arbetsmarknadspolitiska insatser. Men det är inte det enda måttet.