Det är en mycket kärv budget som de rödgröna föreslår för 2013. Trots allt större skillnad mellan kostnader och inkomster klarar de rödgröna att lägga en budget utan att höja skatten. Det är bra.
Skattehöjning ska bara användas i absoluta akutfall för att rädda superviktiga delar av den gotländska välfärden.
Men för att klara en övervintringsbudget krävs hård styrning och stoppaket redan i år för att hindra att nämnderna överskrider sina budgetar. Prognosen är nu 55 miljoner kronor minus och det kan inte accepteras. Därför råder nu anställningsstopp, stopp för konsultinköp och köp utan slutna avtal. Det är avgörande för 2013 års budget att nämnderna håller budget för 2012.
De rödgröna har bara accepterat 24 miljoner av nämndernas önskemål på 110 miljoner kronor. Ett stopp på många tänkta förbättringar i nämndernas verksamhet. Men å andra sidan slipper nämnderna generella sparbeting. Däremot ska det sparas på IT, lokaler och inköp, så kostnaderna minskar med 40 miljoner kronor. Nämnderna måste kolla om de kan samutnyttja lokaler, så lokalkostnader naminskar. Liksom fordons- och bränslekostnaderna.
Ett sätt att spara är att inte investera så mycket i nytt, som ger nya driftskostnader. Därför bantas önskade investeringar rejält. Pengar till sporthallen skjuts ett år, men eftersom det finns pengar till den innebär det ingen verklig försening. De investeringar som får göras ska innebär kostnadsminskningar på sikt. Pengar öronmärks för att ge jobb till idag arbetslösa som går på försörjningsstöd. Och sommarjobben blir kvar. Sjukvården får 16 miljoner kronor extra för att kunna hänga med i den medicinsk-tekniska utvecklingen, så gotlänningar kan få den modernaste vården.
Den borgerliga oppositionen var i princip överens med de rödgröna, men de satte upp en summa luftpengar på 13 miljoner kronor, som de trodde sig få om man privatiserar kommunal verksamhet.
Om Moderatregeringen kunde lägga fram förslaget om ny skatteutjämning, så skulle Gotland få 55 miljoner kronor till. Det skulle rädda viktiga delar av välfärden och motsvarar en skattehöjning på 50 öre. Men hittills säger finansminister Anders Borg (M) nej.