Ska länsstyrelsens och regionens sommarträff behandlas utifrån hur den faktiskt fungerar eller hur delar av allmänheten uppfattar den?
Enligt Johan Malmros (FP) ska festen göras om eftersom ”så många” retar sig på den. Gästlistan bör ändras radikalt menar Johan Malmros som fick sin motion behandlad i fullmäktige i måndags.
”Med nuvarande upplägg, och framförallt med nuvarande gäster, (---), är nyttan ytterst tveksam. I bästa fall kan en och annan ny kontakt knytas. I sämsta fall kan man hävda att festen är en kvarleva från ett förgånget klassamhälle där gotlandssociteten ges möjlighet att mingla med prominenta sommargotlänningar”.
Johan Malmros kräver dokumentation över vilka kontakter som knutits och vad de lett till. Själv har han inte en enda källa på sina påståenden om det utbredda missnöjet, att nyttan är tveksam eller att de inbjudna gästerna inte är kapabla att medverka till förnyelse.
Det är inte heller kostnaden (100 000 kronor från regionen och lika mycket från länsstyrelsen) som är problemet eller vad festen leder till. Det stora problemet är enligt Malmros att allmänhetens förtroende för politiker är väldigt lågt på grund av festen.
Ett kan jag säga, hade träffen varit i närheten av så som den beskrivs av alla som inte varit med, då hade jag också tyckt att den skulle läggas ner.
Självklart står det Johan Malmros fritt att motionera om att regionen bör medverka till att syftet med träffen ändras. För det är det som blir konsekvensen av Malmros förslag, men då bör man ha mer än populistiska grunder för sin inställning tycker jag. Nu var det tyngsta argumentet att det skulle ge politikerna större stöd hos allmänheten.
Politiker ska lyssna på allmänheten men de ska också hålla sig informerade om fakta och verklighet. Med Johan Malmros sätt att bygga sin empiri skulle man också kunna skriva en motion om en radikal förändring av fullmäktiges sammansättning eftersom många anser att det bara pratas en massa goja och mötena inte ger några resultat.
Malmros vill att gästlistan ska skrivas om radikalt varje år för att få med fler gotlänningar. Grejen är att vi gotlänningar har full tillgång till både region och länsstyrelsen alla de andra 364 dagarna på året.
Man kan framföra sina idéer och synpunkter utan att bli inbjuden till ett evenemang. Syftet med sommarträffen är att föra samman inflytelserika sommargotlänningar med gotlänningar på ledande poster i samhället.
Någonstans hörde jag en idé om en parallell sommarträff med alla dem som många kritiker tycker borde vara med ”hos landshövdingen”. Det tycker jag är en utmärkt idé.
Vi behöver fler mötesplatser för att diskutera Gotlands utveckling, inte färre.