"Förlagen förädlar produkter"

Kristina Ahlinder, vd för Förläggarföreningen.Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Kristina Ahlinder, vd för Förläggarföreningen.Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Politik2009-10-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kristina Ahlinder, direktör på Förläggarföreningen kommenterar upphovsrättsförhandlingarna med Google i USA.
Vad handlar konflikten där Google står mot bokförlag och författare om?

- Från början satte Google igång att scanna in fulltextböcker, tusentals titlar, utan att fråga upphovsmännen om lov. Det är det konflikten rör - ett enormt upphovsrättsintrång som Google gjorde sig skyldigt till.
- Google menar att det är tillåtet inom något som i USA kallas "Fair Use", men det är ett undantag i upphovsrätten inom amerikansk lagstiftning som vi inte har vi i Sverige. Efter flera års grälande om detta har amerikanska förläggareföreningen ( AAP) och The Authors Guild kommit överens om ett förlikningsavtal med Google. Problemet är att avtalet omfattar inte bara amerikanska titlar i USA, utan titlar utkomna i samtliga länder som är med i Bernkonventionen. Alltså i princip alla titlar som kommit ut i världen till och med 5 januari 2009.
- Vår huvudinvändning är att vi överhuvudtaget omfattas av ett avtal som tecknats i USA mellan amerikanska parter. Avtalsparterna kan inte bortse från den massiva kritiken från bland annat Tysklands och Frankrikes regeringar samt justitiedepartementet i USA så nu förhandlar man om avtalet.

Vilka förväntningar har ni på utgången av de kommande förhandlingarna?
- Det måste helt enkelt bli så att det nya avtalet man tecknar blir mer rimligt. Upphovsmän vill inte och ska inte per automatik vara med. Kärnan i det här handlar inte om huruvida Google kommer betala. Utan om att se till att upphovsmannens ensamrätt inte kränks. Parterna i USA kan inte påstå att de representerar alla rättighetsinnehavare i hela världen utan att ha pratat med dessa när de förhandlar.
- Googles vision är att scanna in all världens litteratur. Företaget ägs av två personer. Vill vi att de ska ha monopol på alla böcker?
- Redan idag finns 10 miljoner böcker (som redan är) inscannade. Det handlar allstå inte bara om lite böcker på marginalen utan väldigt mycket litteratur.

Hur ser du på riskerna med Internet?
- Allt som är digitalt riskerar att förr eller senare hamna på piratsidor som Pirate Bay. Och problemet är att där får man inte tag i någon, någon som man kan diskutera med och som är intresserad av att ha en dialog om upphovsrättsliga frågor. De duckar hela tiden. På Google finns ju åtminstone människor som man kan ställa till svars. De är öppna med vad de håller på med. Pirate Bay säger bara att de inte tar ansvar för vad som finns på deras sajt. Riskerna med det som är digitalt är helt uppenbara.

Vilken funktion fyller bokförlag idag - när det, som sagt, finns många olika sätt att sprida texter, idéer och tankar?
- De digitala möjligheterna för författarna är inget problem i sig. Tvärtom kan de innebära stora möjligheter. Om jag som upphovsman vill publicera och tillgängliggöra det jag skriver för alla på nätet så är det upp till mig. Men på ett vanligt förlag som får in mellan fem till sex tusen manus per år så kanske man ger ut tre till fyra debutanter. Varför ges då inte de andra ut? Ofta skulle jag tro därför att de inte är tillräckligt bra. De som gör en ekonomisk investering i en utgivning kan inte fortsätta göra det om samma text samtidigt publiceras illegalt på nätet.
- Förlagens roll i att förädla produkter ska man inte underskatta. Man behöver göra ett urval. Inte bara för att ett förlag ska göra en ekonomisk investering utan också för att många texter behöver arbetas om. Flera författare har en oerhörd hjälp av redaktörer som granskar texterna.