Företagsamhet - det är inte farligt

Bättre för alla. Om kommunen blir effektivare, om pajen växer, kan alla få en större bit.Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Bättre för alla. Om kommunen blir effektivare, om pajen växer, kan alla få en större bit.Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Politik2010-06-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På den vänstra ledarsidan i GT driver Håkan Ericsson en bisarr debatt mot alternativ till offentligt producerade tjänster. Om jag förstår honom rätt så lastar han Diaverum för att att antalet patienter har ökat sedan företaget tog över njursjukvården på Gotland. Han oroar sig för "privata monopol" (när tjänster handlas upp i konkurrens) och hävdar:
"Många gånger kan det vara mer lönsamt på alla sätt, att kommunen själv blir en mönsterarbetsgivare."

Det rosenröda skimmer i vilket Ericsson ser kommunen måste komma från hans egna ögon. Ericssons mönsterarbetsgivare är en monsterarbetsgivare. Kommunen är oerhört dominerande på Gotlands arbetsmarknad. Har jag på något sätt missat hyllningskören av kommunanställda som tycker sig leva en dröm?

Kommunen kan sänka sina kostnader genom olika entreprenadlösningar där någon annan producerar de tjänster som finansieras med skattepengar. När resurserna används effektivare får skattebetalarna mer valuta för pengarna, och brukarna kan också få tjänster med större kvalitet och mer valfrihet.
Men det finns ytterligare en grupp vinnare. De som får en ny arbetsgivare när någon annan tar över från kommunen. Arbetsgivare som kan erbjuda bättre villkor än kommunen.

Svenskt Näringsliv publicerade i går en rapport som visar att lönenivåerna ökar när privata företag tar över produktionen av offentliga tjänster inom vård, skola och omsorg. Och den löneutvecklingen sker inte bara vid anställningstillfället. I ett pressmeddelande förklarade chefekonomen Stefan Fölster.
- Personer som 2002 var med om övergång till privat drift, hade en genomsnittlig inkomstutveckling mellan 2001 och 2007 som var knappt 7 procentenheter högre än för personer kvar i offentlig anställning.

När man släpper in privata företags kreativitet och effektivitet och låter dem producera offentliga tjänster kan alla bli vinnare.
Då blir det inget nollsummespel. När duktiga anställda får bättre betalt sker det inte på skattebetalarnas eller patienternas bekostnad. De har tvärt om allt att vinna på att kompetent personal känner sig sedd, stannar på arbetsplatsen och verkar i en miljö där de tycker att deras insatser kan göra stor skillnad.

Tyvärr är Håkan Ericssons inställning representativ för den vänsterkoalition han skriver för. Ja, han är inte ens först med de osakliga beskyllningarna mot Diaverum. Samma missriktade utfall gjorde Carina Lindbergs (V) på kommunfullmäktiges aprilmöte.
Privata alternativ borde beredas på plats på ännu fler områden. Inom exempelvis tekniska förvaltningens fögderi finns en stor orealiserad potential för entreprenadlösningar.
Läs gärna mer om skillnaderna mellan hur Alliansen och vänsterkoalitionen ser på företagande i Charlotta Levays krönika.