Företagande - farligare än det borde vara
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Skattebetalarnas förening hade trummat ihop ett riktigt bra tvåtimmars seminarium om rättssäkerheten för företagare. Företagare som faktiskt försöker betala sina skatter och följa lagen, men ändå hamnar i trubbel med Skatteverket.
Visst var det intressant när Skattebetalarnas jurist drog rapporten och förslagen som skall öka rättssäkerheten. Även paneldebatten gick hyggligt tycker jag. Men mest inpå huden kände man ändå frågorna när två drabbade människor berättade om de prövningar de gått igenom. Fallen var olika, men med gemensamma nämnare.
Kicki Igelström och hennes man drev restaurang och pizzeria i Sälen. Men efter fem år, 1993, gjorde Skatteverket en revision. Två år senare, 1995, skönstaxerades de med 2,1 miljoner kronor. De gick i konkurs. Paret och deras tre barn fick gå från hus hem. Nära släktingar som gått i borgen råkade också illa ut.
De första fyra åren drev Kicki sin sak själv. Hon hade inte råd att anlita juridisk expertis. Sedan fick hon hjälp av Skattebetalarnas chefjurist Elisabeth Sjödén.
Efter en lång process, genom bland annat länsrätt och kammarätt, fastställde kammarätten den slutgiltiga skattenotan till "bara" 235 000 kronor. På samma underlag som skatteverket tidigare haft!
Egentligen ville Kicki ha fullständig upprättelse, men fick inte prövningstillstånd i regeringsrätten. Men en skatteräkning på 235 000 kronor hade företaget klarat, då när deras värld gick under. I så fall, tror hon, hade de fortfarande drivit sin verksamhet. Antagligen hade det gått bra för dem. Säsongen har blivit längre och kundunderlaget har ökat i Sälen sedan deras restaurang och pizzeria stupade på en skönstaxering som åtta år senare hade krympt med sisådär 90 procent.
Geoffrey Richards och hans revisor försökte göra rätt. De hörde efter med Skatteverket hur de skulle göra. Geoffrey och hans fru byggde en villa i Strömstad. I trädgården byggde Geoffrey sig ett kontor och laboratorium. (Han är kemiingenjör.)
Ändå blev det problem när Skatteverket gjorde revision 2002. Var huset i trädgården verkligen laboratorium och kontor? Skatteverkets tjänstemän kallade det för poolhus. Geoffrey eftertaxerades med i runda slängar en miljon kronor. Han kunde få uppskov. Men räntan på skatteskulden skulle i så fall bli 19 procent medan han fick sin sak prövad.
Det tog sisådär fem år innan Geoffrey tillslut fick rätt i kammarrätten. Skatteverket hade fel. Geoffrey hade aldrig blivit knäckt, han gav inte upp sin sak, men han var stukad. Processen hade stulit mycket av hans tid. Stress och olust hade dessutom radikalt skurit ner hans ork och arbetsförmåga.
Bara häromveckan godkände Patent- och registreringsverket ett patent Geoffrey utvecklat. En drivmedelstillsats med unika egenskaper. Men det tog flera år längre tid en planerat. Och 64-årige Geoffrey orkar i dag inte skörda frukterna av det arbetet själv. Orken återkom inte med kammarrättens beslut. Skatteverket har inte bara stulit fem år av hans liv. Geoffrey har förändrats som människa. Drivkraften är borta, liksom planerna på att fortsätta jobba efter 65. Han tänker pensionera sig nästa år.
Skatteverket har i dag befogenheter att agera såväl domare som skarprättare. Företag och människor går under i väntan på att få sin sak prövad, om de överhuvudtaget orkar gå igenom mångåriga processer. I förra veckan presenterade Maud Olofsson ett regeringsprogram för att förenkla för företagande. Hur många åtgärder var ämnade att stärka företagares rättssäkerhet i skattemål? Noll.