Fördomar mot moderaterna

Simon Härenstam (m) tycker Hanna  Westerén (s) har fördomar mot Fredrik Reinfeldt och moderaterna. Han får svar av Hanna Westerén nedan.

Simon Härenstam (m) tycker Hanna Westerén (s) har fördomar mot Fredrik Reinfeldt och moderaterna. Han får svar av Hanna Westerén nedan.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Politik2010-03-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns ytlig populism som spelar på mer eller mindre etablerade fördomar. Ett exempel på det är Hanna Westeréns inlägg i GT förra lördagen.
Det går i korthet ut på att moderaterna är ett parti för överklassen, eftersom det finns ett internt dokument som diskuterar hur man som politiker kan uppfattas enligt de fördomar som finns mot moderaterna.
Hanna Westerén skriver: "Socialdemokraterna är ett parti där alla är välkomna, där längtan och strävan efter rättvisa och solidaritet är bärande, inte de kläder vi väljer att bära!"

Målar en felaktig bild
Vilket är intressant och populistiskt med tanke på den omfattande kritik som kom från de egna socialdemokratiska leden i samband med Göran Perssons herrgårdsbygge och Mona Sahlins handväska. Nej du Hanna, ni inom vänsterexperimentet odlar era fördomar mot andra och er själva med konstgödsel och värmelampa.
Som ganska nybliven medlem av moderaterna möts man ibland av liknande fördomar som på ett ytligt sätt inte vill diskutera sakfrågor, utan riktar in sig på okunskap och att måla upp en bild av sina politiska motståndare som passar den egna socialdemokratiska världsbilden.
Jag valde att bli politisk aktiv inom nya moderaterna på grund av att det är ett nytänkande, visionärt parti som vill utvecklas och förändra Sverige till ett bättre land. En tydlig skiljelinje mellan vänsterexperimentet och moderaterna är synen på om makten ska flyttas till eller från medborgarna. Moderat politik är tydlig på att det är du som individ som ska kunna påverka så mycket som möjligt av ditt liv. Ett tydligt exempel på det är möjligheten att välja den skola du vill att dina barn ska gå i eller den vårdcentral du har störst förtroende för.

Ska löna sig att arbeta
Synen på din lön är en annan. I vänsterexperimentets värld ska du vara tacksam för att du får behålla en liten del av det du har arbetat ihop. Moderaterna ser det som självklart att Sverige ska satsa på hög kvalitet inom välfärdens kärna (vård, skola, omsorg), men du som individ måste känna att det ska löna sig att arbeta. Det är ett allmänt känt problem att socialdemokraterna nu är ett parti som saknar visioner. Deras förnyelse som skulle inledas efter den svidande valförlusten 2006 har inte visat något konkret resultat och deras förslag genomsyras av tanken på "att allt var bättre förr". Om den typen av idéer hade fått vara styrande skulle vi vara kvar i stengrottorna. De stora skiljelinjerna mellan moderaterna och vänsterexperimentet är fortfarande att vi vill bygga vidare på arbetslinjen och vänsterexperimentet vill gå tillbaka till bidragslinjen.
Moderaterna kompromissar inte med ansvaret för våra gemensamma finanser medan vänsterexperimentet för en oansvarig ekonomisk politik och agerar som om de hade en egen sedelpress.

Öka individens makt
Detta är tydligt inte bara på nationell nivå utan även här på Gotland där nämnder som leds av moderater för en ansvarsfull politik som inte spenderar pengar som inte finns. För att ta ett tydligt exempel så var vänsterexperimentets förslag till budget i barn- och utbildningsnämnden att överskrida budgeten för 2010 med omkring 14 miljoner kronor.
Moderaterna är ett parti som vill att alla ska ha samma möjligheter, öka individens makt över sin egen vardag och som sätter möjligheterna för den enskilda före sakfrågor.
Det är beklagligt att människor fortfarande har så djupa fördomar och Hanna Westeréns inlägg visar tyvärr att en del människor vill vara kvar i en värld där allt är svart eller vitt.