Fördelar med både unga och äldre

Politik2014-02-24 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Att bli gammal har antagligen både sina för- och nackdelar. Något svenskt lagom finns inte gällande detta. Men en sak är helt säker – vi blir hela tiden allt fler som når allt högre åldrar. Utmaningarna ökar i samma takt.

Enligt de senaste rapporterna så är Sverige sämre än andra jämförbara länder när det gäller att ta tillvara äldre arbetskraft.

Finland, Norge och Tyskland har samtliga avsatt större resurser och är därmed mer i fas med utmaningarna än vad Sverige är. Här verkar det vara relativt okänt att unga och äldre inte utgör varandras antagonister på arbetsmarknaden.

Genom att attityderna bland arbetsgivarna är negativa förvrängs normerna till att utestänga många äldre genom att de ska lämna plats åt yngre förmågor. För detta påstående fann forskarna inget samband, däremot gick det istället att se det totalt motsatta – i de länder där många äldre är kvar på arbetsmarknaden, där är det även vanligare att yngre också finns representerade.

Ett problem som kan uppstå när generationsväxlingen på arbetsmarknaden är att det uppstår ett stort kunskapsmässigt glapp. Sverige är mitt uppe i en sådan generationsväxling och den omfattar den stora grupp födda i slutet av 40-talet och början av 50-talet som går i pension. Ännu mer utmanande är det vid de fall där den svenska arbetsmarknaden inte ens kan erbjuda något arbete.

Tyskland har uppmärksammat detta och kör därför offensiva arbetsmarknadsåtgärder där de erbjuder unga svenskar i åldrarna 18-35 betald språkkurs och yrkesutbildning. Enligt de senaste prognoserna från bland annat Arbetsförmedlingen så är utmaningarna särskilt stora i Norrlandslänen och även i närområden utanför storstadsregionerna.

Vad som kan uppfattas som paradoxalt är dock att Sverige kommer att behöva attrahera rätt kompetens från andra länder, exempel på yrkesområden som kommer att omfattas är vård och IT.

Samtidigt som fler äldre enligt olika av varandra oberoende undersökningar vill stanna kvar på arbetsmarknaden och vara yrkesverksamma i allt högre åldrar, så måste det även finnas möjligheter för unga att få in den berömda foten på arbetsmarknaden.

Framtidsscenariot med många unga utanför arbetsmarknaden vore väldigt dystert och ingen förunnad, ohälsotalen skulle vara ofantligt höga och kostnaderna skulle vara gigantiska både på ett samhälleligt, men främst på ett individuellt plan. Sverige vore minst sagt inget föregångsland.

I både Norge och Finland, men också i Tyskland går det att se hur positivt det kan vara för ett samhälle att inte slänga ut äldre från arbetsmarknaden, även i USA vore det på många håll i landet otänkbart att äldre inte skulle få vara delaktiga längre.

Det bästa vore att inse att det går att lära över generationsgränserna, det finns många fördelar med att ha upplevt flertalet årtionden och samlat erfarenheter och kompetens. Men det finns också fördelar med att vara ung och nyutbildad i dag och leva i den tekniska utvecklingsålder vi befinner oss i. Det ena behöver inte utesluta det andra.