Förbud - lösningen på det mesta?

Politik2012-05-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Miljöpartiet behandlade på sin kongress ett förslag som språkröret Åsa Romson nyligen förklarade inte fanns. Nämligen att partiet vill fasa ut alla subventioner som stöder klimatskadlig verksamhet. Som arbetspendling i bil som kan dras av i deklarationen.

Nu blev beslutet att rikta in sig på storstäderna och jag vet inte hur mycket avdrag man får göra för resor i en storstad men det kanske är betydande. Det är ju faktiskt nästan underhållande att se på TV4:s morgontv där man visar hur bilköerna ringlar sig fram in till Stockholm, en stad som har en utbyggd kollektivtrafik med både buss, pendeltåg och tunnelbana. Att frivilligt välja att sätta sig i en bil och köra i 30 kilometer i timmen till jobbet är ganska obegripligt.

Så det kan ju vara en bra morot att få fler att åka kollektivt.

Men Karin Svensson Smith, som är en av huvudförfattarna till partiets nya klimatpolitik, är mer rakt på sak och säger till SR Ekot att även reseavdragen för människor utanför storstadsområdena kommer att försvinna.

"På sikt måste de göra det, men alternativen för människor så att man slipper flytta till städerna måste bli bättre samtidigt".

Miljöpartiet är ett väldigt spretigt parti om man ser till klassisk höger-vänster-politik, det inrymmer hela skalan vilket märks när partiet ska enas kring frågor om skola och vård.

Det fanns ett förslag om att jobba för förbud för företag i välfärdssektorn att gå med vinst, förslaget röstades ner till ännu en kompromiss, att bolag skulle skriva in i sin bolagsordning att syftet med verksamheten inte skulle vara att gå med vinst.

Jag undrar hur ett sådant politiskt krav ska kunna genomföras i praktiken, hur staten ska kunna ge direktiv till hur ett företags bolagsordning ska formuleras.

Även LO röstade fram ett liknande beslut på sin kongress: "LO ska verka för att en non profit-princip ska vara rådande inom vård, skola och omsorg".

Huvudlinjen i denna retorik verkar vara att det största problemet är själva vinsten, blir det bara förbjudet att tjäna pengar så blir det automatiskt hög kvalitet och ingen risk för att sjuka och äldre drabbas av undermålig vård och omsorg.