Folkpartiets dyrköpta läxa

Politik2006-12-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Folkpartiets partistyrelse har uttalat enhälligt förtroende för partiets ordförande Lars Leijonborg. När sådana uttalanden behöver göras är det ofta fara och färde.
I helgen presenterade folkpartiets etikkommission sitt arbete och kritiken är inte nådig. Partiet är toppstyrt, personalen och de förtroendevalda är inte sedda och uppfattar att de saknar inflytande och jakten på massmedial uppmärksamhet har gått före utformningen av politiska förslag.
Anledningen till att partiet tillsatte kommissionen var dataintrånget som blev känd i slutskedet av valrörelsen. Rapporten visar att intrånget är ett utslag för just att personer behöver ta till drastiska grepp för att bli synliga i folkpartiets organisation.
Kritiken är nog till stor del korrekt. Folkpartiet, och andra riksdagspartier, har genomgått en stor förändring. Delvis på grund av det allt snabbare tempot som krävs för att få uppmärksamhet i medier - då blir den demokratiska processen lidande. Avvägningen kan då ibland få slagsida mot mer utspelspolitik och mindre förankring. Detta leder, om inte till olagligheter som dataintrång, till frustrerade medlemmar och personal. En avvägning mellan utspel och förankring måste göras.
Om Lars Leijonborg är mannen som kan genomföra en förändring till det bättre för folkpartiet kan bara framtiden utvisa. Säkert är dock att kritiken har fått effekt då partistyrelsen känner pressen att behöva lovorda sin egen ordförande.