Folkomröstning om öns framtid

Jörgen Pettersson samlar ett namn. arkivfoto: tobias wallström

Jörgen Pettersson samlar ett namn. arkivfoto: tobias wallström

Foto: Tobias Wallström

Politik2009-08-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På måndag ska de lämnas in, 3 600 namnunderskrifter för en folkomröstning om Södra hällarnas framtid.
Räcker det? Det är, av två skäl, inte säkert.
För det första krävs omkring 2 300 namnunderskrifter. Men det ska vara underskrifter av myndiga personer skrivna på Gotland. Jag kan tänka mig att både sommargotlänningar och unga kommit med bland undertecknarna.

För det andra kan man inte på detta sätt tvinga fram en kommunal folkomröstning, och när en folkomröstning genomförts måste kommunen inte följa resultatet. Däremot kan kommunfullmäktige tvingas ta ställning till om man ska genomföra en folkomröstning eller ej. Valmyndigheten skriver:
"Kommunala folkomröstningar är alltid rådgivande. Om 5 procent av de röstberättigade begär det måste fullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas."
Visst är det förenat med vissa politiska risker att säga nej. Politiker vill ju inte gärna framstå som att de struntar i vad stora väljargrupper tycker. Men om man kan skapa stor och blocköverskridande enighet om att inte ordna en folkomröstning i kommunen så reducerar man ju denna risk avsevärt.

Men jag undrar om man inte ska ta chansen att acceptera förslaget om folkomröstning, och göra den till en omröstning om Gotland framtid. Vad ska Gotland vara? Boendemiljö eller strövområde? Kulturlandskap eller reservat? Levande region eller utflyktsmål?

Själv tycker jag att kommunens planer för Södra hällarna är obegripligt blygsamma. Med lite fingertoppskänsla skulle området kunna utvecklas till en sensationellt attraktiv del av staden. Men byggplanerna för området väster om landsvägen är inte alls omfattande och ligger långt från havet. En död hand läggs över de mest intressanta delarna av Visbys outvecklade omland.
Men det finns alltså de som tycker att redan mycket måttfulla planer är exempel på en rå exploatering som måste stoppas. Ja, man vill till och med att områden norr och söder om Visby ska bli en nationalstadspark som effektivt blockerar all utveckling.

Jag vägrar tro att en majoritet av gotlänningarna delar den uppfattningen.
Namninsamlarna för Södra hällarna blir kanske glada om de får sin folkomröstning, men jag tror inte de blir lika lyckliga över resultatet.
Och genom att acceptera den här matchen och vinna den (folkomröstningen, alltså) kan man på Gotland med ökat självförtroende utmana de krafter som alltid vill säga nej.