Folkhälsan ska väga tyngre än jordbruksintresset

Politik2013-04-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

För 100 år sedan infördes motboken i Sverige. Ivan Bratt, läkare och liberal politiker är den person som kanske mest förknippas med motboken. Som läkare kom han tidigt i kontakt med missbrukarproblematiken i dåtidens Fattigsverige. Han lade ut nya vägar att gå på i alkoholfrågan för att minska det lidande som missbruket medförde. Bättre vård för missbrukarna, ökad upplysning i alkoholfrågan, bort med de privata vinstintressena i försäljningsledet och begränsning av rätten att köpa alkohol. Den sista punkten på listan lade sedan grund till motbokssystemet.

För några veckor sedan lade Folkpartiets programkommitté fram sitt förslag till nytt partiprogram. Där hittar man under ”Folkhälsa och förebyggande hälsovård” att Sverige ska ha en restriktiv alkoholpolitik och att inom EU ska hänsynen till folkhälsan väga tyngre än jordbruksintressena.

Särskilt viktigt för att minska alkoholens skadeverkningar är att våra ungdomar skjuter upp sin alkoholdebut och inte får alltför lätt att komma över öl, vin och sprit. Forskningen visar att skälen till restriktioner inte har förändrats sedan Bratts dagar. Hur reglerar eller försvårar man då möjligheten att komma över alkohol? Det viktigaste är priset på varan, tillgänglighet alltså var och när man kan handla och genom att sätta åldersgränser.

Vi vet att det finns möjlighet att kringgå och bryta mot bestämmelser, och det görs naturligtvis. Men ska man därför bara ge upp och acceptera det som sker av ren flathet? Ska vi följa Englands exempel och ta bort restriktionerna? Resultatet där har blivit ökad försäljning, ökad ungdomsalkoholism och stor ökning av sjukvårdskostnaderna. Vill vi att det ska gå att köpa sprit på dunk på bensinmackarna till ett lågt pris? Nej tack för min del!

Ett företag som starkt bidrar till att minska alkoholkonsumtionen är Systembolaget som har bidragit till att svenskarna dricker mindre än de flesta andra länder i Europa. Bolaget var emot både lådviner och alkoläsk men tvingades att ta in dom på grund av EU–bestämmelser. Privata alkoholintressenter hade överklagat. Jordbruksintressen gick före folkhälsan...

På Gotland bedrivs arbetet med TÄNK OM – kampanjen även detta år. Statens folkhälsoinstitut kommer att fördela 4, 7 miljoner kronor till länsstyrelserna för genomförande av insatser regionalt och lokalt. Av den summan får Gotland 115 000 kronor. Budskapet ska vara att fokusera ännu mer på kompisar och äldre syskon när det gäller langning. Vi vet att det är främst genom kamrater som ungdomarna får tag på alkohol. Insatserna i kampanjen ska göras med inriktning mot Valborgsmässoafton, terminsavslutningen, midsommarfirandet och det kommande sommarlovet.

Även om många stockholmare slängde motboken i Strömmen i oktober 1955 och sade tack och adjö till den så tror jag att salig Bratt i stort sett är nöjd med arbetet att begränsa intaget och skadorna av alkoholen i dagens Sverige. Trots att vissa missar att köra igenom Söderport med bilen...