Folkbladets fiasko
Folkbladets "grävande ledarjournalistik.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Foto: HASSE HOLMBERG
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Låt oss dissekera gårdagens ledare i Folkbladet en smula. Rubriken deklarerar ett "Moderat jobbfiasko". Texten är illustrerad av ett diagram med den språkligt uppfinningsrika överskriften "Arbetslinjen som svek sig".
Men vad visar diagrammet? Det får vi inte veta. På den horisontella axeln står bara "2006" och "2010". Förmodligen handlar det om årtal. På den vertikala axeln? Där står ingenting.
Av diagrammets kurva att döma är det något som har minskat mellan 2006 och 2010. Men vi får inte reda på vad som har minskat. Eller hur mycket "vad" har minskat. Diagrammet innehåller ingen information.
Vi kan gissa. Kan det vara sysselsättningen som avses? I texten påstår Håkan Ericsson att sysselsättningen har minskat under alliansregeringen.
Problemet är att det inte stämmer. Trots en svår finanskris, trots en internationell lågkonjunktur som är den värsta på 70 år, så var det fler sysselsatta i Sverige 2009 än 2006.
Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) var 4 341 000 personer sysselsatta 2006. År 2009 var 4 381 000 sysselsatta. Det är en ökning med 40 000. (Sedan några år beräknar SCB även antalet sysselsatta i ett bredare åldersintervall än vad som använts i statistiken ovan. I den nya statistiken har sysselsättningen ökat med 70 000 mellan 2006 och 2009.)
Däremot har Håkan Ericsson rätt i att arbetslösheten har ökat. Vad beror det på? Det är fler som vill jobba i dag. Bland annat tack vare jobbskatteavdraget. Alliansen har också börjat bryta den skadliga utvecklingen av långtidssjukskrivningarna. Och förtidspensionering används inte längre med samma frenesi och entusiasm som under socialdemokratiskt styre. För att nämna några delförklaringar.
Men mest markerande är ändå att Håkan Ericsson tillåter sig att argumentera som om finanskrisen aldrig hade inträffat. Som om en internationell lågkonjunktur aldrig hade tömt orderböckerna hos den exportberoende svenska industrin.
Under de villkor som alliansregeringen har tvingats hantera har arbetslinjen varit framgångsrik. Sysselsättningen må ha minskat sedan år 2008, men under det svåra krisåret 2009 var sysselsättningen fortfarande högre än den var 2006. Det är banne mig inget att skämmas för.