Flexibel hemtjänst

Lars Ohly (V), Mona Sahlin (S) och Maria Wetterstrand (MP) vill ge äldre guldkant på tillvaron.

Lars Ohly (V), Mona Sahlin (S) och Maria Wetterstrand (MP) vill ge äldre guldkant på tillvaron.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Politik2010-08-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När min mor levde hade hon hemtjänst. Hon var mycket nöjd med den kommunala hemtjänst hon hade i Visby. Men hon slogs många år för att få utnyttja hemtjänsten mer flexibelt. Hon ville kunna gå ut på restaurang en kväll med hemtjänsten som sällskap. Personalen var med på noterna, men reglerna i Gotlands kommun och dess chefer sa nej. Då var det inte tillåtet att ge de äldre guldkant på tillvaron. Då var det bara tillåtet att få hemtjänst för att få städat, tillsyn och andra praktiska uppgifter.
Nu vill de rödgröna satsa pengar för att kommunen ska kunna ge de äldre guldkant på tillvaron med friare användningen av hemtjänsttimmarna. De rödgröna nämner besök på museum, massage, festmåltid eller köpa julklappar till barnbarnen. De rödgröna vill att staten skjuter till pengar, men kommunen ska avgöra till vad och hur mycket de äldre ska få friare hemtjänst. Det är ett bra steg i rätt riktning. Det är bättre och viktigare att ge de äldre livkvalitet än att sänka skatterna för de rikaste.
De rödgröna la igår fram elva olika förbättringar för de äldres livskvalitet. Jag tycker de fria hemtjänsttimmarna är viktigast, men självklart är det också bra att de sänker taxan till maximalt 100 kronor per hemtjänsttimme. Timpriset för hemtjänst på Gotland är 269 kronor och maxtaxan för en månads hemtjänst är 1 696 kronor. Taxan är inkomstrelaterad, men genom att sänka timtaxan kan äldre med väldigt låg pension ha råd att ta ut den hemtjänst de egentligen behöver.
Nu återkommer också Socialdemokraternas tidigare förslag om Kompetensstegen för att höja kompetensen hos hemtjänstpersonalen. Många i hemtjänsten kommer att gå i pension. Då gäller det att överföra deras kunskaper till de yngre. För de äldre är det ju så oerhört viktigt med det bemötande som de får av personalen. Lex Gulli tar sikte på att förhindra att äldre får så mycket olika mediciner, så de blir läkemedelsförgiftade. Frågan är om Lex Gulli räcker eller om det krävs tuffare regler för sjukvårdens läkemedelsförskrivning.
Tidigare har de rödgröna lovat de äldre sänkt skatt. Nu lovar de konkreta förbättringar som höjer de äldres dagliga livskvalitet och kan ge dem guldkant på tillvaron.