Fler öbor bra?

Fot.Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Fot.Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2010-02-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Behövs det mer folk på Gotland? Kommunen har satt upp ett mål om att vi ska bli 65 000 . Vad ska det vara bra för? Är det inte skönt att ön inte är så tätbefolkad?
Jag kan förstå en sådan synpunkt. Det finns inget självklart egenvärde med större befolkning. Kommunens mål om 65 000 handlar i mycket om en kommunalekonomisk kalkyl. Det blir enklare att tillhandahålla de kommunala tjänsterna om fler är med och finansierar verksamheten. För medborgarna är det inte självklart att en större bofast befolkning

Ändå tycker jag att ökande befolkning är ett sundhetstecken. För mig är det inte ökande befolkning som är ett viktigt mål. Ökande befolkning är ett RESULTAT av att man når andra mål. Som att de som vill bo på Gotland också ska ha goda möjligheter att försörja sig här.
Det är många som flyttat från Gotland mot sin vilja. Det är många som egentligen hade önskat flytta till Gotland, som inte kunnat förverkliga sina drömmar, eftersom de inte varit tillräckligt säkra på att de skulle få ett gott liv även ekonomiskt.

Att så många sett sig tvungna att välja bort Gotland är bedrövande. Därför är det goda nyheter att befolkningstrenden vände uppåt förra året.
I går kunde GA publicera befolkningsstatistik för Gotland och församlingarna. Befolkningen ökade med 217 personer. Men mer än hela befolkningsökningen ägde rum i Visby (plus 222). Om man till Visbys ökning lägger de intilliggande församlingarnas befolkningsutveckling så blir bilden ännu tydligare. Gotland utanför Visbyområdet fortsätter tappa. Det är inte bra om Gotlands landsbygd långsamt renodlas till semesterboende. Det tycker inte sommargotlänningar heller, skulle jag tro.

Men så illa är det inte. Sammantaget är ändå befolkningsutvecklingen under 2009 bättre än föregående år även för församlingarna utanför Visbyområdet. Alla församlingar går inte back. Överlag tappar man mindre än tidigare.

Den bästa motvikten till "sommarstugefieringen" är ett blomstrande näringsliv. Framgångsrika företagare och deras nyrekryterade anställda kan konkurrera med de husköpare från fastlandet som köper sig ett sommarhem. Att konjunkturen på Gotland är god jämfört med fastlandets är rimligen förklaringen till att en negativ befolkningstrend har vänt. Fler har flyttat till ön i fjol än i förfjol. Färre har flyttat härifrån. Om den trenden kan bli än starkare så kan också större delar av ön ta del av den positiva utvecklingen.
Redan i fjol ökade befolkningen på östra Gotland - i församlingarna Östergarn, Garda och Gothem. Även om ökningarna var små, åtminstone för Östergarn och Garda. Under 2008 minskade befolkningen i alla dessa tre församlingar.