Fler jobb på ön?

I Donnerska huset ska regionens bolag för företagsservice finnas. Det ska bli "en dörr in "för företag som vill etablera fler jobb på Gotland.

I Donnerska huset ska regionens bolag för företagsservice finnas. Det ska bli "en dörr in "för företag som vill etablera fler jobb på Gotland.

Foto: Petra Jonsson

Politik2011-10-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Fullmäktige i dag handlar mycket om hur regionen ska agera för att få öns företag att växa och anställa fler och hur regionen ska locka och underlätta för företag att etablera sig på Gotland.

Mikael Nilsson och Andreas Persson (båda S) har motionerat om regionens marknadsföring för att få etableringar som ger jobb. Och fullmäktige ska ta beslut om renovering av Donnerska huset, där regionens båda bolag i ämnet tillsammans med Almi och säkert andra, kanske Tillväxt Gotland, ska husera. Donnerska huset ska bli den "en dörr in", som ska göra det enkelt för företagare att få information, råd och förhoppningsvis svar på alla frågor, när de funderar på etableringar och satsningar på Gotland.

Det verkar nu som Gotland Promotion expanderar i tomrummet efter Turistföreningen och mutar in allt mer av marknadsföringen av destinationen Gotland. Gotland Promotion äger och driver bokningssidan för Gotlandstrafiken och har smart knutit till sig många företag inom besöksnäringen. Gotlandsbolaget är den stora ägaren, men de breddar nu ägandet. Det senaste är att koncernbolaget NTM (som äger GT och GA) köpt fem procent av aktierna i det lönsamma bolaget. Gotland Promotion slåss nu för att bli den dominerande bokningssajten på Gotland för resor, evenemang och boende på Gotland.

Tillväxt Gotland söker nu en uppgift och ett berättigande. Tanken är att de ska bli en företagarförening som kan informera och påverka regionens näringspolitik. För det krävs dock att de får fler medlemmar och att de vill betala mer, nu när föreningen ska stå på egna ben och inte subventioneras av skattebetalarna. Hela tiden har Tillväxt Gotlands huvudkritik mot regionens företagsklimat varit de dåliga beslutsgångarna och hanteringen av tillståndsfrågorna, som bygglov och miljötillstånd.

Dessa frågor äger regionen själv. Hur Åke Svensson (S) och regionledningen klarar att trimma och få en väl fungerande tillståndshantering, blir avgörande för hur företagsklimatet och näringslivet ska utvecklas på Gotland. Transporterna till och från ön och regionens bygglovs- och miljötillståndshantering är avgörande frågor för företagsklimatet.